Trgovci ne planiraju da obustave izvoz žitarica iz Odese posle ruskih napada

Trgovci ne planiraju da obustave izvoz žitarica iz Odese posle ruskih napada

Trgovci ne planiraju da obustave isporuke žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka u Odesi zbog najnovijeg ruskog napada na energetski sistem regiona, izjavio je u nedjelju ministar poljoprivrede Nikola Solki.

„Problema ima, ali niko od trgovaca ne govori o bilo kakvoj obustavi isporuka. Luke koriste alternativne izvore energije“, rekao je Solski Rojtersu u telefonskom razgovoru.

Više od 1,5 miliona ljudi u južnoj Odeskoj oblasti ostalo je bez struje nakon što je ruski dron udario sistem za proizvodnju električne energije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju kasno u subotu.

Od oktobra, Moskva gađa energetsku infrastrukturu Ukrajine velikim talasima raketnih i dronova.

Regionalne vlasti Odese saopštile su da će struja za gradsko stanovništvo biti obnovljena „u narednim danima“, dok bi kompletna obnova mreže mogla da potraje dva do tri meseca.

Ukrajina je među najvećim svetskim proizvođačima i izvoznicima kukuruza i pšenice, ali je njen izvoz značajno opao zbog ruske invazije.

Posle skoro šestomesečne blokade izazvane invazijom, tri ukrajinske crnomorske luke u regionu Odese deblokirane su krajem jula u skladu sa sporazumom između Moskve i Kijeva uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske.

Izvoz žitarica iz Ukrajine u prvih osam dana decembra opao je za 47,6% u odnosu na godinu ranije na 1,09 miliona tona, pokazali su podaci ministarstva poljoprivrede.