Kosovo odložilo odluku o obaveznoj preregistraciji brojeva automobila

Kosovo odložilo odluku o obaveznoj preregistraciji brojeva automobila

Vlasti delimično priznatog Kosova dogovorile su se da od 1. novembra ne uvode nova prava u vezi sa preregistracijom srpskih automobilskih tablica na kosovske, prenosi agencija AP.

Po svemu sudeći, kosovske vlasti su podlegle međunarodnom pritisku i ublažile svoju odluku da izbegnu nemire srpske manjine po tom pitanju.

Nakon sastanka u petak sa ambasadorima SAD i četiri evropske zemlje – Francuske, Nemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva – premijer Aljbin Kurti rekao je da su vlasti odlučile da je „bolje“ da ponude druge opcije.

Konkretno, u prve tri nedelje novembra biće izrečene samo opomene ili upozorenja vlasnicima vozila sa nelegalnim registarskim tablicama.

Naredna dva meseca biće kažnjeni, a još tri meseca, do 21. aprila, važiće takozvani probni brojevi.

Posle 21. aprila neće biti probnih tablica, jer u Republici Kosovo ne može biti drugih tablica“, dodao je Kurti.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je ova odluka u interesu postizanja napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kosovo je od 1. novembra planiralo da uvede obaveznu preregistraciju svih brojeva automobila na sopstvene. Ova odluka utiče na kosovske Srbe koji i dalje koriste srpske registarske tablice i tako putuju preko administrativne granice sa Srbijom.

Podsetićemo da je krajem jula na granici Srbije došlo do sukoba i delimično priznatog Kosova zbog uvođenja novih pravila za prelazak granice – potrebe za dobijanjem privremene isprave za Srbe i obavezne registracije Kosova. brojevi automobila.

Na insistiranje SAD i EU, Kosovo je mesec dana odložilo nova pravila, a kasnije je postiglo kompromis sa Srbijom o privremenim ličnim kartama za kosovske Srbe. Istovremeno, odluka o automobilskim tablicama pomerena je za 1. novembar – Priština i Beograd ovde nikada nisu postigli kompromis.