Knežević: Medenica je i dalje prisutna

Knežević: Medenica je i dalje prisutna

Presudom Osnovnog suda u Podgorici kojom se jednom od lidera Demokratskog fronta Milanu Kneževiću potvrđuje kazna od četiri mijeseca kućnog pritvora, zbog nasilničkog ponašanja u Skupštini Crne Gore, podiglo je na noge članove ovog političkog savijeza, pravne eksperte i brojne pristalice.

Advokat Miroje Jovanović smatra da se radi o pravno-političkom skandalu, podsijetivši da je Ustavni sud ocijenio da je Kneževiću bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Pre dvije godine on je osuđen na četiri mijeseca pritvora u prostorijama u kojima stanuje, dok su njegove kolege poslanici Milutin Đukanović, Branko Radulović i Marina Jočić osuđeni uslovno.

– Poslije te odluke, postupak je ponovljen. Međutim, sada se desio pravno-politički skandal, pa umesto da se ponovi postupak u korist okrivljenih, ponovio se u korist predsednice Osnovnog suda Željke Jovović. Prvostepeni sudija u novom postupku tu presudu je objavio u dva nastavka – prvo u 14 sati, a drugi put u Dnevniku RTCG. To je uradio pre slanja pisanog otpravka presude. Okrivljeni imaju pravo da budu nezadovoljni, jer je Osnovni sud pokušao da preuzme ulogu Ustavnog – kaže Jovanović.

Jovanović je naveo da niko ne može da ide protiv odluke Ustavnog suda, dok je bivšu predsednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu nazvao osobom koja diktira presude, upozorivši da je njen duh u crnogorskom pravosuđu prisutan iako je ona iza rešetaka.

– Ignorišući presudu Ustavnog suda, sudija Osnovnog suda u Podgorici Rade Ćetković potvrdio je da je jedan od piona bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Ako se neko pitao da li Ustavni sud treba da ozdravi, danas više nema dilemu da ova najviša sudska instanca ne postoji i da u toj zgradi treba otvoriti vrtić. Sudija Ćetković je potvrdio da duh Vesne Medenice lebdi iznad sudova. Sudija nije imao hrabrosti da postupi po odluci Ustavnog suda. On je bio i ostao jedan od piona na šahovskoj tabli Vesne Medenice – kazao je Milan Knežević, tvrdeći da se Jovovićeva Medenici iz punđe nije vadila dok nije postala predsednica Osnovnog suda. – Očigledno da nije došlo do demontaže u pravosuđu. Demokratski front će naći mehanizme da odgovori na sve vidove represije.