Južna Afrika traži osuđenog ubicu koji je pobjegao iz zatvora

Južna Afrika traži osuđenog ubicu koji je pobjegao iz zatvora

Južnoafrička policija pokrenula je poteru za osuđenim silovateljem i ubicom Taboom Besterom koji je pobegao iz privatnog zatvora maksimalnog obezbjeđenja u provinciji Slobodna država pod bizarnim okolnostima.

Bester, poznat kao „fejsbuk silovatelj“, proglašen je krivim 2012. godine za silovanje dve žene i ubistvo jedne nakon što ih je namamio platformom društvenih medija. U martu prošle godine zvaničnici su izvestili da je poginuo u požaru u svojoj ćeliji u popravnom centru Mangaung, u blizini Blumfontejna.

Ali sada se čini da je Bester pobegao iz ćelije usred požara i da je raskošno živeo u otmenom predgrađu Hajd parka Johanesburga.

Prema informacijama koje je prvo otkrila južnoafrička novinska agencija GroundUp i koje je potvrdila policija, telo pronađeno spaljeno u ćeliji nije bilo Bester prema rezultatima DNK. Nalazom obdukcije utvrđeno je da je osoba koja je pronađena mrtva u ćeliji umrla od posledica povrede glave tupim predmetom pre požara.

Čini se da je požar bio deo Besterovog razrađenog bekstva iz zatvora što je pokrenulo mnoga pitanja o mogućoj umešanosti zatvorskih službenika.

„Slučaj ubistva je pod istragom nakon ishoda DNK analize koja je potvrdila da telo pokojnika koje je pronađeno nije Tabo Bester“, rekla je portparolka policije Motanci Makhele.

Identitet muškarca pronađenog mrtvog u ćeliji još uvek nije poznat, rekla je ona.

Otvoren je i slučaj bekstva iz zakonitog pritvora jer su zatvorski zvaničnici potvrdili da Bester nije u njihovom pritvoru, rekao je Makhele.

„Pokrenuta je potraga za svim zainteresovanim licima u ovom konkretnom slučaju“, rekla je ona.

Prema izveštajima medija, Bester je primećen u kupovini u luksuznoj oblasti Sandton u Johanesburgu i bio je romantično povezan sa istaknutim poznatim doktorom.

Dok je bio u zatvoru, Bester je koristio laptop koji je imao za studije kako bi vodio kompaniju za događaje i produkciju, prema izveštaju GroundUp-a. U jednom trenutku se obratio na konferenciji iz svoje zatvorske ćelije, noseći kravatu i govoreći ostalim učesnicima da govori iz SAD, navodi se u izveštaju.

Zatvorom Mangaung trenutno upravlja britanska privatna firma za obezbeđenje G4S koja je dobila ugovor da upravlja tim objektom do 2026. godine, prema južnoafričkom Odeljenju za popravne službe. Odeljenje nema nameru da produži ugovor, navodi se u saopštenju.

„Neće ostati kamen na kamenu da se dođe do dna bekstva Taboa Bestera i biće ozbiljnih posljedica po svaku umješanu stranu“, rekao je portparol Kazneno-popravne službe Singabaho Nksumalo.