Južna Koreja i SAD traže od Crne Gore ekstradiciju Do Kvona

Južna Koreja i SAD traže od Crne Gore ekstradiciju Do Kvona

Južna Koreja i Sjedinjene Države zatražile su od Crne Gore izručenje osnivača Terraform Labs Do Kvona, za kojim se traga u vezi s krahom kriptovalute ove kompanije vrednom 40 milijardi dolara koji je uništio maloprodajne investitore širom sveta, navodi crnogorsko pravosuđe. rekao je ministar u sredu.

Do Kvon i još jedan državljanin Južne Koreje uhapšeni su prošle nedelje u Crnoj Gori po međunarodnim poternicama. Sud u toj maloj evropskoj zemlji odredio je za njih 30 dana pritvor zbog sudskog postupka, izjavio je ministar pravde Marko Kovač.

Južna Koreja je u septembru zatražila od Interpola da pošalje „crveno obaveštenje“ u kojem se od 195 zemalja članica agencije traži da pronađu i uhapse 31-godišnjeg Kvona.

On i drugi muškarac uhapšeni su 24. marta na crnogorskom aerodromu u Podgorici dok su pokušavali da otputuju za Dubai koristeći lažne pasoše Kostarike, saopštile su vlasti.

Veruje se da su se krili u Srbiji, ali da su se preselili u Crnu Goru nakon što su južnokorejski istražitelji pratili gde se nalaze i tražili od srpskih vlasti da ih privedu, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo pravde kada su hapšenja.

Kovač, crnogorski ministar pravde, rekao je da se obojica nalaze pod istragom u Crnoj Gori zbog posedovanja lažnih dokumenata i da bi mogli biti pokrenuti krivični postupak za to delo, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Nije bilo odmah jasno kada bi i kojoj zemlji Do Kvon mogao da bude izručen. Kovač je rekao da Južna Koreja traži izručenje obojice osumnjičenih, dok su SAD tražile samo da se Kvon preda.

„Ministarstvo pravde Crne Gore garantuje da će građanima Južne Koreje biti data sva prava u skladu sa zakonima Crne Gore i međunarodnim ugovorima“, rekao je Kovač.

Kvon i još pet osoba povezanih sa Terraformom traže se zbog navoda o prevari i finansijskim zločinima u vezi sa implozijom njenih digitalnih valuta u maju 2022.

TerraUSD je dizajniran kao „stablecoin“, valuta koja je vezana za stabilnu imovinu poput američkog dolara kako bi se sprečile drastične fluktuacije cena. Međutim, tržišna vrednost od oko 40 milijardi dolara izbrisana je za vlasnike TerraUSD-a i njene sestrinske plivajuće valute, Lune, nakon što je stabilna valuta pala daleko ispod svog fiksiranja od 1 dolara u maju.