Još jedan ruski general ubijen od strane ukrajinskih snaga

Još jedan ruski general ubijen od strane ukrajinskih snaga

Ruski državni mediji potvrdili su smrt jednog od najviših moskovskih generala tokom teških borbi u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

General-major Roman Kutuzov poginuo je u napadu na ukrajinsko naselje u regionu, javio je izveštač državne agencije Rusija 1.

Aleksandar Sladkov je rekao da je general Kutuzov komandovao trupama samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove izveštaje.

„General je poveo vojnike u napad, kao da nema dovoljno pukovnika“, napisao je Sladkov u aplikaciji za društvene mreže Telegram. „S druge strane, Roman je bio isti komandant kao i svi ostali, ali višeg čina.

Ukrajinska vojska je takođe potvrdila ubistvo generala Kutuzova, ne nudeći dalje detalje o okolnostima.

Njegova smrt dolazi pošto su na društvenim mrežama kružile glasine da je drugi viši oficir, general-potpukovnik Roman Berdnikov, komandant 29. armije, takođe poginuo u borbama tokom vikenda. Bi-Bi-Si ne može nezavisno da proveri tvrdnje.

Ruski komandanti su sve više primorani da idu na front u pokušaju da unaprede invaziju, a Moskva je potvrdila smrt tri visoka generala.

Kijev tvrdi da je ubio 12 generala, a zapadni obaveštajni zvaničnici kažu da je ubijeno najmanje sedam visokih komandanata.

Ali došlo je do zabune oko izveštaja o smrti nekoliko drugih ruskih oficira. Tri generala za koje su ukrajinske snage tvrdile da su ih ubile kasnije su objavljena da su živa.

U martu, ukrajinske snage saopštile su da je general-major Vitalij Gerasimov ubijen ispred drugog grada u zemlji, Harkova. Međutim, 23. maja ruski državni mediji saopštili su da mu je dodeljena državna čast i odbacili izveštaje o njegovoj smrti.

Drugi komandant, general-major Magomed Tušaev, takođe je izgledao kao da je još uvek živ i povremeno se pojavljuje na video snimcima postavljenim na društvenim mrežama.

A 18. marta, Kijev je naveo da je general-potpukovnik Andrej Mordvičev poginuo u vazdušnom napadu u oblasti Herson. Međutim, kasnije se pojavio na video sastanku sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim i 30. maja BBC Rusija je potvrdio da je još uvek živ.

Smrt generala se rijetko zvanično priznaje u Rusiji. U slučaju general-majora Vladimira Frolova, nikakva informacija o njegovoj smrti nije se pojavila u državnim medijima pre njegove sahrane u Sankt Peterburgu u aprilu.

Rusija navodi vojnu smrt kao državnu tajnu čak i u vrijeme mira i nije ažurirala svoje zvanične podatke o žrtvama u Ukrajini od 25. marta, kada je saopštila da je 1.351 ruski vojnik ubijen otkako je predsjednik Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu 24. februara.

U martu je zvaničnik užeg kruga predsjednika Vladimira Zelenskog rekao za Volstrit žurnal da je tim ukrajinskih vojnih obaveštajnih službenika dobio zadatak da locira i gađa klasu ruskih oficira.

„Oni traže generale visokog profila, pilote, komandante artiljerije“, rekao je zvaničnik. Dodali su da su oficiri tada bili gađani ili snajperskom vatrom ili artiljerijom.