Jermenija je proglasila prekid vatre nakon novih sukoba sa Azerbejdžanom

Jermenija je proglasila prekid vatre nakon novih sukoba sa Azerbejdžanom

Sekretar Savjeta bezbjednosti Jermenije Armen Grihorjan rekao je da je zahvaljujući učešću međunarodne zajednice moguće postići sporazum o prekidu vatre sa Azerbejdžanom, prenosi jermenski servis „Radio Sloboda“.

„Naravno, bilo je nemoguće imati prekid vatre bez dogovora. Nadajmo se da će Azerbejdžan nastaviti da poštuje režim prekida vatre“, rekao je Grigorjan.

Ranije u sredu je ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izvestio da je Baku izneo Jerevanu predlog za uspostavljanje jednostranog humanitarnog prekida vatre, Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije saopštilo je da nema informacija o takvom predlogu.

Azerbejdžan je takođe izrazio spremnost da preda tijela oko 100 jermenskih vojnika.

Prema podacima Ministarstva odbrane Jermenije, posle skoro dvodnevnih borbi na jermensko-azerbejdžanskoj granici, od 20.00 časova 14. septembra vatra na svim pravcima je praktično prestala.

U međuvremenu, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana Lejla Abdulajeva optužila je Jermeniju za kršenje sporazuma na svom Tviteru. Rekli su da jermenska strana nastavlja artiljerijske udare na položaje Azerbejdžana.

Intenzivne borbe na jermensko-azerbejdžanskoj granici počele su u ponoć 13. septembra. Jermenska strana prijavila je najmanje 105 mrtvih, azerbejdžanska 50 mrtvih. Žrtava ima i među civilnim stanovništvom Jermenije.

Zvanični Baku tvrdi da je pribegao sili zbog „provokacija” kojima Jerevan navodno pokušava da poremeti mirovni proces između dve zemlje.

Jermenska strana kategorički odbacuje ovu optužbu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je u utorak da prati najnovija dešavanja na granici Azerbejdžana i Jermenije, gde se strane međusobno optužuju za prekogranično granatiranje.