Izveštaji o Putinovim pretnjama su lažni – Šolc

Izveštaji o Putinovim pretnjama su lažni – Šolc

Njemački kancelar Olaf Šolc odbacio je izvještaje da je ruski predsjednik Vladimir Putin pretio eskalacijom sukoba u Ukrajini.

Na pitanje o tom pitanju tokom intervjua za list Di Velt u subotu, Šolc je rekao da su mediji bili previše labavi u tumačenju zvaničnih izveštaja iz Berlina o njegovim razgovorima sa Moskvom.

„Iz dobrih razloga, ne govorim o pregovorima koje vodim sa ruskim predsednikom. Ali evo šta mogu da kažem: Izveštaji koje sam pročitao o navodnim pretnjama tokom ovih pregovora su lažni“, rekla je kancelarka.

Ruski i njemački lideri su poslednji put razgovarali telefonom sredinom septembra. Prema Berlinu, Šolc je pozvao Putina da pronađe diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini na osnovu prekida vatre i potpunog povlačenja ruskih trupa tokom njihovog 90-minutnog razgovora. On je takođe „naglasio da svi dalji koraci ruske aneksije neće ostati bez odgovora i da neće biti priznati ni pod kojim okolnostima“.

Prema Kremlju, Putin je Šolcu rekao o neprekidnom granatiranju gradova u Donbasu od strane Ukrajine, što je dovelo do smrti civila i uništavanja infrastrukture. Ruski lider je to nazvao „grubo kršenje humanitarnog prava“ od strane Kijeva.

Nekoliko nedjelja nakon toga održani su referendumi o pridruživanju Rusiji u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao iu Donjeckoj i Luganskoj narodnim republikama, a teritorije su zvanično uključene u sastav ruske države početkom oktobra.

Ranije ove nedjelje, Šolc je za Dojčlandfunk rekao da je ton njegovih razgovora sa Putinom „uvek prijateljski, čak i ako imamo veoma različite poglede na to pitanje“.

„Mislim da je važno da imamo ovaj razgovor“, rekla je kancelarka, ali je dodala da ne treba „gajati iluzije“ da će ti kontakti doneti brze rezultate.