Inflacija dovodi do ključanja namirničkih ratova u Južnoj Koreji

Inflacija dovodi do ključanja namirničkih ratova u Južnoj Koreji

Rastuće cijene hrane mogle bi da dovedu do tačke ključanja hiperkonkurentnih prodavaca u Južnoj Koreji. Umesto da prebacuje veće troškove na kupce, diskontni lanac Homeplus je izazvao rat cenama pohovane piletine, navode mediji. To je lukav način da se pridobiju lovci na povoljne cene, ali rizikuje se da se kljucaju tanke margine sektora.

Ukupna potrošačka inflacija dostigla je skoro 24-godišnji maksimum u julu; od toga su cene hrane i bezalkoholnih pića skočile za 8% u odnosu na prethodnu godinu. Restorani hrle na jeftinije opcije: prodaja instant obroka porasla je za 30% kod operatera prodavnica GS25 u odnosu na prethodnu godinu u periodu od januara do maja, na primer, dok su vršnjaci doživeli sličan porast, navodi Rojters.

Maloprodajni giganti odgovaraju. E-Mart (139480.KS), jedan od najvećih lanaca supermarketa u zemlji, prošlog meseca je pokrenuo agresivnu prodajnu kampanju koja se može pohvaliti najnižim cenama za oko tri desetine osnovnih artikala kao što su jaja i kimči. To će zadržati pritisak na gubitašne onlajn rivale Kurli, koji se sprema da izađe na berzu, i Coupang od 32 milijarde dolara, čije su se njujorške akcije skoro prepolovile u poslednjih 12 meseci. Tinjajući ratovi cena rizikuju da investitorima izazovu probavne smetnje. (Autor Robin Mak)