EU je dogovorila gornju cijenu ruske nafte: 60 dolara po barelu sa mehanizmom prilagođavanja

EU je dogovorila gornju cijenu ruske nafte: 60 dolara po barelu sa mehanizmom prilagođavanja

Zemlje Evropske unije su u četvrtak uveče postigle preliminarni dogovor o uvođenju gornje cene ruske nafte: ona će u početku biti 60 dolara po barelu i biće revidirana svaka dva mjeseca kako bi bila niža od tržišne.

Ovo se navodi u dokumentu, sa kojim se upoznala agencija Rojters, prenosi „Evropska pravda“.

Odluku još treba da pismeno odobre sve vlade EU do petka. Prethodno je, kao što znate, Poljska insistirala da gornja granica bude što niža kako bi se smanjio prihod Rusije od prodaje fosilnih goriva.

Dokument EU, u koji je Rojters imao uvid, predviđa da će gornja granica cene ruske nafte, kada bude odobrena, biti revidirana sredinom januara 2023. i svaka dva meseca nakon toga kako bi se procenilo kako šema funkcioniše i da bi se odgovorilo na moguće „turbulencije“ u tržište nafte koje će usled toga nastati.

Postoji i 45-dnevni „prelazni period“ za brodove koji prevoze sirovu naftu ruskog porekla koja je utovarena pre 5. decembra i mora da bude ispuštena na konačnom odredištu do 19. januara 2023. godine.

Prvobitni predlog G7 koji je dogovoren prošle nedjelje zahtjevao je ograničenje cene od 65-70 dolara po barelu bez mehanizma prilagođavanja.

U junu su se lideri „Grupe sedam” dogovorili o principu ograničavanja cijena ruske nafte, ali su od tada nastavljeni pregovori o detaljima primene takve šeme. U oktobru je ograničenje cena nafte takođe uključeno u paket sankcija Evropske unije.

Ograničenja će se odnositi na rusku naftu i naftne derivate koji se isporučuju morem. Ukoliko se nafta kupi po višoj ceni od utvrđene, biće zabranjena njena usluga pomorskog transporta.

Rusija je ranije izjavila da neće prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cijena.