Bajden kaže da može da „podesi“ akt o inflaciji tako da uključi evropske zemlje

Bajden kaže da može da „podesi“ akt o inflaciji tako da uključi evropske zemlje

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da novi zakoni koji daju podsticaje za domaću proizvodnju kompjuterskih čipova i delova za obnovljivu energiju nikada nisu imali za cilj da isključe evropske saveznike i da bi mogli da budu izmjenjeni.

U razgovoru sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Bajden je rekao da „Postoje promene koje možemo da uradimo, a koje mogu suštinski da olakšaju evropskim zemljama da učestvuju i/ili budu same“.

Bajden nije detaljno naveo koja bi podešavanja mogla biti napravljena, a zakonodavne opcije mogu biti male. Na Kapitol Hilu nema dovoljno apetita za ponovno otvaranje zakona o kojima se žestoko raspravlja, a pošto su usvojeni ovog leta, republikanci, za koje je malo verovatno da će preduzeti korake da udovolje demokratskom predsedniku, preuzeli su kontrolu nad Domom.

Međutim, Francuska vrši pritisak na Belu kuću da iskoristi izvršna ovlašćenja kako bi popustila neke od podsticaja u Zakonu o smanjenju inflacije, rekao je izvor francuske vlade Rojtersu pod uslovom da ostane anoniman. Zakon o klimi koji favorizuje domaću proizvodnju mogao bi da ograniči trgovinu, kažu evropske zemlje.

„Šta bi tačno taj mehanizam mogao da bude, da li postoji izvršni put kroz regulativu, da li način na koji se IRA primenjuje ili će zahtevati zakonodavnu akciju, nije mi baš jasno“, rekao je demokratski američki senator Kris Kuns, govoreći za Rojters ispred doma Senata SAD u četvrtak.

„Postoji nekoliko opcija o kojima razgovaram sa kolegama, ali to nije nešto što ćemo uraditi ove nedjelje“, rekao je Kuns.

Sjedinjene Države i Francuska su takođe u četvrtak najavile formiranje zajedničke radne grupe između Sjedinjenih Država i Evropske unije za rešavanje trgovinskih sporova oko pitanja čiste energije koja proizilaze iz tog zakona.

Evropska industrija strahuje da bi zakon, koji daje poreski kredit za svaku prihvatljivu komponentu obnovljive energije proizvedenu u fabrici u SAD, oduzeo potencijalne investicije sa kontinenta.

IRA, koja je potpisana u avgustu, takođe daje poreski kredit od 30% cene novih ili unapređenih fabrika koje grade komponente obnovljive energije.

Bajden je rekao da se ne izvinjava zbog promovisanja američke proizvodnje osnovnih dobara, ali je rekao da veliki zakoni često zahtevaju izmene kako bi se suočili sa neželjenim posledicama.

„Nastavićemo da otvaramo proizvodna radna mesta u Americi, ali ne na štetu Evrope“, rekao je Bajden.

Makron je rekao novinarima da je ohrabren njegovim razgovorima sa Bajdenom i da se nada pravednom rešenju.

„Složili smo se da ponovo sinhronizujemo naše pristupe, naše agende kako bismo investirali u kritične industrije u nastajanju. Poluprovodnici, baterije, vodonik“, rekao je Makron.

Bajden je u avgustu potpisao zakon o subvencijama za proizvodnju i istraživanje poluprovodničkih čipova vredan 52,7 milijardi dolara, koji subvencioniše proizvodnju čipova u SAD i proširuje finansiranje istraživanja.