Eruptirao najviši vulkan Semeru u Indoneziji

Eruptirao najviši vulkan Semeru u Indoneziji

Najviši vulkan u Indoneziji Semeru, koji se nalazi na najgušće naseljenom ostrvu te države eruptirao je danas izbacivši stub pepela i dima i reku užarene lave.

Monsunske kiše su erodirale i srušile kupolu vulkana na vrhu planine Semeru koja je visoka 3.676 metara, što je izazvalo erupciju, saopštila je Nacionalna agencije za upravljanje katastrofama.

Agencija se pozivala na informacije iz Vulkanološke i geološke agencije za ublažavanje opasnosti.

Pepeo iz vulkana prekrio je nekoliko obližnjih sela i zaklonio Sunce, ali još uvek nema informacija o žrtvama.

Vulkan je pepeo izbacio oko 1,5 kilometara u vis, dok su zapaljeni gas i lava tekli niz padine Semerua ka obližnjoj rijeci.

Vlasti su pozvale stanovnike da ostanu do pet kilometara udaljeni od kratera i da se drže dalje od toka rijeke Besuk Kobokan koja protiče oko 13 kilometara od vulkana.

Nekoliko stotina ljudi, uglavnom žena, dece i starih, premešteno je u privremena skloništa ili ostavljeno u druga bezbjedna područja, saošteno je iz agencije za upravljanje katastrofama u Lumajangu.

Poslednja velika erupcija Semerua desila se u decembru prošle godine, kada je vulkan snažno eruptirao pri čemu je život izgubio 51 stanovnik sela koje je zatrpalo blato.

Nekoliko stotina je povrijedjeno ozbiljnim opekotinama, a erupcija je primorala evakuaciju više od 10.000 seljana. Vlada je iz opasne zone izmjestila oko 2.970 kuća.