EPCG: Vlada birala revizora; MKI: Štitimo državni interes

EPCG: Vlada birala revizora; MKI: Štitimo državni interes

Iz Elektroprivrede su naveli da je predstavnik Vlade – Ministarstva kapitalnih investicija glasao prošle godine na Skupštini akcionara da se za revizora izabere drugorangirani ponuđač BDO, dok su iz ovog Ministarstva naveli da predstavnik države na Skupštini akcionara ima obavezu da štiti državne interese a ne da “glasa po instrukcijama, niti je takva praksa zastupljena u resoru MKI”.

Revizorske kuće “HLB Mont Audit”, koja je bila prvorangirana na tenderu za izbor revizora koji treba da analizira i da mišljenje na finansijske izvještaje EPCG i njenih preduzeća CEDIS, Rudnik uglja i Solar gradnja za 2022. godinu, podnijela je prije tri dana krivičnu prijavu protiv energetske kompanije.

Razlog za prijavu je cijela procedura izbora drugorangiranog ponuđača za revizora, ali i to što je nakon odluke komisije za javne nabavke da se poništi tenderska procedura – nastavljen rad sa ovim revizorom BDO i što je njegov izvještaj pripremljen za Skupštinu akcionara zakazanu za 28. jun.

Iz EPCG su za “Vijesti” naveli da prema Zakonu o privrednim društvima i Statutom kompanije revizora imenuje i razrješava Skupština akcionara.

“U konkretnom slučaju, apsolutno su poštovane sve zakonske i statutarne obaveze i sprovedene predviđene procedure o čemu postoje adekvatni dokazi. Tenderski postupak je sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, o čemu je Skupština upoznata. Na redovnoj godišnjoj sjednici od 28. 06. 2022. godine, Skupština akcionara je većinom glasova prisutnih i zastupanih akcionara za revizora imenovala BDO. EPCG je, dakle, postupio u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Statutom društva, tako da je predmetna krivična prijava apsolutno neutemeljena, a njen sadržaj ne odgovara čak ni krivično-pravnoj materiji”, naveli su iz EPCG.

Oni su kazali da je menadžment kompanije prilikom izbora revizora završio svoju obavezu jer je spisak prvorangiranog i drugorangiranog revizora dostavio Skupštini akcionara, ali da je predstavnik Vlada predložio drugorangiranu revizorsku kuću, koristeći zakonska ovlašćenja, i da je ona izabrana glasovima 99,94% akcionara s pravom glasa, dok je protiv bilo 0,06% akcionara.

“Kako Skupština akcionara bira revizora, izabrana kuća je sačinila izvještaj koji se potom dostavlja Skupštini akcionara, koja usvaja izvještaje o poslovanju za EPCG grupu”, naveli su iz ove državne kompanije.

Iz MKI, čiji predstavnici predstavljaju državu na Skupštini akcionara, naveli su da je za izbor revizorske kuce EPCG sprovela postupak javne nabavke i Skupštini dostavila predlog odluke o izboru revizora za 2022. godinu.

“Ukazujemo na činjenicu da predstavnik državnog kapitala ima obavezu da uvijek zaštiti državne interese, te ni u kom slučaju ne glasa po ‘instrukcijama’, niti je takva praksa zastupljena u resoru MKI. Ukoliko postoji sumnja da je bilo zloupotreba za ovaj ili bilo koji drugi postupak u kom je učestvovalo MKI, pozivamo državne organe da sprovedu procedure u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima. Takođe, u cilju tačnog informisanja javnosti, važno je da ukažemo na netačan navod da je na sjednici održanoj 28. juna 2022. kao predstavnik državnog kapitala učestvovao državni sekretar Admir Šahmanović , budući da u tom trenutku nije bio ni ovlašćen od strane Vlade Crne Gore, već je Vlada tada ovlastila drugog predstavnika državnog kapitala”, naveli su iz resora kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović za “Vijesti”.

Predsjednik odbora direktora Milutin Đukanović juče je kazao da će predložiti Skupštini akcionara da i “HLB Mont Audit” uradi revizorski izvještaj za 2022. kako bi se izbjegle sve sumnje u bilo kakva namještanja.

Iz EPCG navode da su nakon što je Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki 25. marta ove godine usvojila žalbu prvorangiranog “HLB Mont Audit” i naložila ponovni postupak izbora, poništili postupak izbora revizora BDO kao i da će o tom postupku informacijom obavijestiti i Skupštinu akcionara kao donosioca odluke.

“Drugostepeni organ je, 25. marta tekuće godine, uvažio žalbu prvoplasiranog, a rok za dostavljanje izvještaja kompanije je 30. april, pa prema tome, zbog rokova definisanih tenderskom dokumentacijom, nije bilo moguće izvršiti izmjene, mimo odluke Skupštine akcionara koja ima isključivo zakonsko pravo da bira revizora. Odbor direktora i menadžment EPCG u obavezi su da sprovode odluke Skupštine akcionara, pa je, shodno tome, i dostavljen izvještaj revizora BDO. Drukčije postupanje, pravno gledano, nije bilo moguće, osim da EPCG grupa ostane bez revizorskih izvještaja ili da se ne postupi po odluci Skupštine akcionara, odnosno države, koja je izabrala revizora. Tako nešto bi, nesumnjivo, izazvalo dalekosežne pravne, reputacione, finansijske i druge posljedice”, saopštili su iz EPCG navodeći da je pravo izbora revizorske kuće jedno od osnovnih, izvornih prava akcionara da izabere ko će kontrolisati poslovanje kompanije.

Ako postoji sumnja da je bilo zloupotreba za ovaj ili bilo koji drugi postupak u kom je učestvovalo MKI, pozivamo državne organe da sprovedu procedure u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, naglasili su iz MKI.