Eksplozija Krimskog mosta ‘samo početak’, upozorava Ukrajina

Eksplozija Krimskog mosta ‘samo početak’, upozorava Ukrajina

Eksplozija koja je potresla Krimski most rano u subotu samo je „početak“, upozorio je glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

„Krim, most, početak“, napisao je Mihail Podoljak na Tviteru. „Sve nelegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je okupirala Rusija mora biti proterano. Bivši novinar, koji je zapravo glavni propagandista kijevskog režima, kontroliše predsednikovu „politiku informisanja“.

On je ranije u avgustu upozorio da taj najveći evropski most „treba da bude uništen“ jer je „ilegalna gradnja i glavna kapija za snabdijevanje ruske vojske na Krimu“.

Prelaz je zatvoren u ranim jutarnjim satima u subotu nakon što je eksplodirao kamion koji je oštetio kolovoz i izazvao veliki požar.

Ukrajinski zvaničnici su obećavali da će napasti Krimski most, koji povezuje rusko poluostrvo Krim i Krasnodarski kraj, u više navrata tokom sukoba između Moskve i Kijeva.

Zelenski i drugi članovi njegovog tima takođe su zapretili da će Ukrajina upotrebiti silu da povrati Krim, koji je velikom većinom glasao za ponovno ujedinjenje sa Rusijom na referendumu 2014.

Eksplozija se dogodila oko 6 sati ujutru po lokalnom vrijemenu, pri čemu je došlo do delimičnog urušavanja kolovoza na deonici za vozila. Požar je izbio i na deonici paralelne šine, gde se zapalilo sedam cisterni sa gorivom. Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio je da je kamion eksplodirao dok se kretao duž 19 kilometara dugačke strukture.

Požar je ugašen, a šteta pričinjena eksplozijom se procijenjuje. Vlasti Krima su saopštile da će trajektna usluga biti pružena dok se most popravlja.