Ekonomski analitičar ocjenjuje da je pred Crnom Gorom izazovan period

Ekonomski analitičar ocjenjuje da je pred Crnom Gorom izazovan period

„Politička stabilnost, tj. institucionalna stabilnost, faktor je broj 1 za privlačenje direktnih stranih investicija, tek na 2. ili 3. mjestu su bili poreski sistemi, visine poreskih stopa i tako dalje. Moramo voditi računa o tome“, kaže Drecun, prenosi Pobjeda

Da bi se moglo izgubiti dragocjeno vrijeme u suret najavljenoj krizi od jeseni, saglasni su ekonomisti. Politička nestabilnost imaće posljedice na stabilnost institucija, a samim tim na ekonomiju, kaže analitičar Predrag Drecun.

Obaranje dvije Vlade za dvije godine za demokratiju nije nepoznanica, ali u ekonomskom smislu može imati negativan uticaj, naročito u svijelu krize koja se najavljuje za jesen, kaže Drecun. „Nije strašno što je Vlada pala, u Italiji Vlade padaju vrlo često i nema tih problema, ako su vam institucije jake, ali kad su vam institucije slabe, a zavise od političke stabilnosti, onda se dešava ovo što se dešava nama. Politička kriza uzrokuje institucionalnu, a to se odražava na priliv direktnih stranih investicija, na ekonomiju, na imidž države, sve moguće reperkusije ima kad je ekonomija u pitanju“, napominje Drecun.

On navodi da je pitanje i na koji način će biti izglasan rebalans budžeta, čiji se predlog očekuje nakon turističke sezone, kada bi se mogao imati realniji uvid u stanje državne kase. „Politička stabilnost, tj. institucionalna stabilnost, faktor je broj 1 za privlačenje direktnih stranih investicija, tek na 2. ili 3. mjestu su bili poreski sistemi, visine poreskih stopa i tako dalje. Dakle, moramo voditi računa o tome, kao država“, kaže Drecun.Po svemu sudeći, Crnu Goru čeka izazovan period, kako u sferi politike, tako i na polju finansija.