Dim, pucnjava u zatvoru u Teheranu koji drže političke zatvorenike

Dim, pucnjava u zatvoru u Teheranu koji drže političke zatvorenike

Pucnjava je izbila u subotu u zatvoru u Teheranu u kojima se nalaze politički zatvorenici i zatvorenici sa dvojnim državljanstvom, rekli su svjedoci, a dim se mogao videti kako se diže iznad zatvora.

Državni mediji citiraju bezbjednosnog zvaničnika koji okrivljuje „kriminalne elemente“ za nemire, koji su izbili posle skoro mjesec dana protesta širom Irana zbog smrti u pritvoru Mahse Aminija, 22-godišnjeg Kurda Iranca.

Zvaničnik je rekao da se smirilo, ali je jedan svjedok rekao da se pucnjava i dalje može čuti.

„Putevi koji vode do zatvora Evin su zatvoreni za saobraćaj. Ovde ima mnogo vozila hitne pomoći“, rekao je svjedok koga je kontaktirao Rojters. „Ipak možemo čuti pucnje.“

Drugi svjedok je rekao da su se porodice zatvorenika okupile ispred glavnog ulaza u zatvor. „Vidim vatru i dim. Mnogo specijalaca. Tu su i kola hitne pomoći“, rekli su.

Aktivistički veb-sajt 1500tasvir je podijelio video-snimak za koji se navodi da se vide specijalne snage na motorima kako idu ka zatvoru.

U zatvoru se uglavnom nalaze pritvorenici koji se suočavaju sa optužbama za obezbeđenje, uključujući Irance sa dvojnim državljanstvom. Već dugo su ga kritikovale zapadne grupe za ljudska prava, a američka vlada ga je 2018. stavila na crnu listu zbog „ozbiljnih kršenja ljudskih prava“.

Siamak Namazi, iranski Amerikanac zatvoren skoro sedam godina zbog optužbi u vezi sa špijunažom koje je Vašington odbacio kao neosnovane, vratio se u sredu u Evin nakon što mu je odobreno kratko odsustvo, rekao je njegov advokat.

Human Rights Vatch je optužio vlasti u zatvoru da koriste pretnje mučenjem i zatvorom na neodređeno vreme, kao i dugotrajna ispitivanja i uskraćivanje medicinske nege pritvorenicima.

Do nemira u zatvoru Evin došlo je nakon skoro mesec dana protesta širom Irana otkako je Amini – 22-godišnja žena iz kurdskog regiona u zemlji – umrla 16. septembra dok je bila u pritvoru zbog „neprikladne odeće“.

Protesti su predstavljali jedan od najozbiljnijih izazova za Islamsku Republiku od revolucije 1979. godine.