Delegacija Crne Gore tokom posjete Sjevernoj Makedoniji razmatrala formiranje mješovite komisije za interkulturalizam

Delegacija Crne Gore tokom posjete Sjevernoj Makedoniji razmatrala formiranje mješovite komisije za interkulturalizam

Tokom dvodnevne radne posjete Vladi Sjeverne Makedonije u cilju pospješivanja međudržavne saradnje, delegacija Crne Gore, v.d Generalne direktorice Direktorata za interkulturalizam, Ljudmila Mila Popović, i savjetnik u direktoratu Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Kristjan Dukaj, sastala su se sa otpravnikom poslova u Ambasadi Crne Gore u Skoplju, gdinom Vladimirom Šljivančaninom.

Razmatrani su povoljni uslovi i najproduktivniji načini za formiranje i aktiviranje mješovite komisije za interkulturalizam, koja je inicirana iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava sa ciljem da se intenzivira kako socio-kulturna tako i ekonomska saradnja između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Uslijedio je i sastanak sa dijasporom Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji na čelu sa predsjednikom zajednice, gdinom Borisom Popivodom. U razgovoru sa istaknutim predstavnicima crnogorske zajednice razmatrali se se izazovi kojima je dijaspora preokupirana u naporima da razvije kvalitetne aktivnosti i podrži svoje članove.

Očekuju otvaranje Ustava Sjeverne Makedonije, kojim činom bi bili uvršteni kao manje brojan narod i tako stekli uslove da ostvare svoja prava kao cijenjeni građani te države u kojoj su jedna od nastarijih i najuglednijih manjina. Zatražili su više pažnje i bliže razmjene sa maticom.

Crnogorska zajednica u Sjevernoj Makedoniji je izrazila veliku zahvalnost za posjetu delegacije Crne Gore u nadi da će baš kroz interkulturalizam i rad Direktorata za interkulturalizam otvoriti živu sponu sa otadžbinom.