Uhapšen osumnjičen bivši generalni direktor Terraform laboratorija

Uhapšen osumnjičen bivši generalni direktor Terraform laboratorija

Crnogorska policija privela je osobu za koju se smatra da je Do Kvon, međunarodni begunac optužen za prevaru investitora u šemu kriptovaluta vrijedne više milijardi dolara.

„Ovo lice se sumnjiči da je jedan od najtraženijih begunaca, južnokorejski državljanin Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor singapurske kompanije Teraform Labs“, napisao je Filip Adžić na Tviteru.

Južnokorejska policija saopštila je da su osumnjičeni za koje se misli da je Do Kvon i još jedna osoba za koju se smatra da je osoba po imenu Han Čang-džun uhapšeni u Crnoj Gori.

„Još nismo dobili otiske prstiju iz Crne Gore, ali planiramo da imamo konačnu verifikaciju identiteta do sutra ujutru“, rekao je za Rojters zvaničnik korejske nacionalne policijske agencije.

U saopštenju crnogorsko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi se da su dvojica osumnjičenih privedena pokušavajući da se ukrcaju u avion za Dubai na podgoričkom aerodromu nakon što je policija pronašla falsifikovane pasoše Kostarike i Belgije.

U februaru je američka Komisija za hartije od vrednosti podnela građansku tužbu protiv Kvona i Teraform laboratorija na saveznom sudu na Menhetnu, optužujući ih da su prevarili investitore u onome što regulator smatra šemom vrednom više milijardi dolara.

„Bivši kralj kriptovaluta koji stoji iza gubitaka od preko 40 milijardi dolara, uhapšen je na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima. Isto lice traže Južna Koreja, SAD i Singapur“, rekao je Adžić.

Prošle nedelje, Vall Street Journal je izvestio da Ministarstvo pravde SAD istražuje kolaps TerraUSD stabilnog coin-a 2022. godine i da je ispitalo bivše članove tima Terraform Labs, koji je stajao iza stabilcoina.