Crna Gora izručuje američke državljane SAD-u zbog optužbe za višemilionske prevare

Crna Gora izručuje američke državljane SAD-u zbog optužbe za višemilionske prevare

U skladu sa zakonom, crnogorski pravosudni organi su odlučili da američke državljane Mariettu Terebelian i Richarda Ayvazyana izruče SAD, gdje su optuženi za višemilionske prevare, saopšteno je iz Ministarstva pravde Crne Gore za Radio Slobodna Evropa (RSE) 31. oktobra.

S druge strane, njihov advokat Ratko Pantović tvrdi za RSE da je u toj proceduri povrijeđeno pravo na pravično suđenje i odbranu njegovih branjenika.

On navodi da su oni, iz istražnog zatvora gdje su bili u ekstradicionom pritvoru, bez uručenog rješenja, prije osam dana prebačeni u zatvor. Smatra da su iz ekstradicionog pritvora trebali biti pušteni na slobodu zbog isteka roka za izručenje.

U saradnji sa sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) Mariettu Terebelian i Richarda Ayvazyana je crnogorska policija uhapsila 23. i 24. februara ove godine na crnogorskom primorju.

Kako je navela policija, oni se u SAD sumnjiče za više krivičnih djela – prevare, pronevjere i pranja novca u iznosu većem od 16 miliona dolara.

Ekstradicioni postupci su okončani i protiv pravosnažnih odluka u ovim postupcima ne postoji pravo žalbe, saopštili su iz Ministarstva pravde na upit RSE o ovom slučaju.

Navode da je Marieta Terebelian dala saglasnost da bude izručena, zbog čega je Viši sud dozvolio njeno izručenje u skraćenom postupku, dok je rješenje o izručenju Ayvazyana potvrdio Apelacioni sud, nakon čega je Ministarstvo donijelo rješenje o izručenju.

U saopštenju Ministarstva je samo navedeno da nakon obavijesti o izručenju, ta država ima rok od 30 dana da lica preuzme.

Rok za ekstradiciju može biti produžen za još 15 dana na zahtjev države u ovom slučaju SAD, a ukoliko se i do tada ne okonča, lica se puštaju na slobodu.

Mariett Terebelian i Richard Ayvazyan su bili na listi traženih osoba FBI-ja.

Oni su optuženi da su od marta do oktobra 2020. godine planirali prevare američkih institucija preko sredstava namijenjenih za pogođene pandemijom COVID-19.

„Oni su prvostepeno osuđeni, ali ta presuda nije pravosnažna, postupak kod Apelacionog suda u Kaliforniji nije završen“, kaže Pantović.

Richard Ayvazyan je osuđen na 17 godina zatvora, njegova supruga Marietta Terabelian na šest, a Richardov brat Artur Ayvazyan je dobio petogodišnju zatvorsku kaznu.

FBI je ponudio i nagradu do 20.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Richarda Ayvazyana i Terabelian.

Oni su u iščekivanju izricanje presude, navodno 29. augusta presjekli svoje narukvice za praćenje i pobjegli, navedeno je tada iz američkog ministarstva.

Šest mjeseci kasnije uhapšeni su na teritoriji Tivta i Budve, na Crnogorskom primorju.

U istom slučaju, prethodno su u Los Angelesu osuđene još četiri osobe na zatvorske i uslovne kazne.