Pfizer povećao prognozu prodaje vakcine protiv COVID-a za 2 milijarde dolara

Pfizer povećao prognozu prodaje vakcine protiv COVID-a za 2 milijarde dolara

Pfizer Inc (PFE.N) je u utorak povećao svoje prognoze godišnje prodaje vakcine protiv COVID-19 za 2 milijarde dolara na 34 milijarde dolara na osnovu potražnje za pojačivačima ciljanim na Omicron, pomažući u otklanjanju zabrinutosti nekih investitora oko rasta za vakcinacije.

Akcije američkog proizvođača lekova porasle su za 4,3% na 48,55 dolara u pretprodajnom trgovanju pošto je njen profit u trećem kvartalu nadmašio procene, uglavnom zbog prodaje vakcine bolje od očekivane.

Prodaja vakcine protiv COVID-19 smanjena je sa visokih pandemije zbog slabe potražnje za originalnim vakcinama, što je izazvalo zabrinutost oko potražnje u narednih nekoliko godina.

Kao odgovor, Pfizer planira da otprilike četiri puta poveća cijenu vakcine, koju prodaje sa nemačkim partnerom BioNTech, u Sjedinjenim Državama kada vlada prestane da kupuje doze i pređe na privatno tržište.

„Naše franšize za COVID-19 ostaće generatori prihoda od više milijardi dolara u doglednoj budućnosti“, rekao je glavni izvršni direktor Albert Burla u pripremljenim komentarima uoči konferencijskog poziva.

U međuvremenu, očekuje se da će se Pfizer suočiti i sa gubitkom patenata za neke ključne lekove između 2025. i 2030. godine. Kompanija se okrenula poslovima kao što su nedavna kupovina Global Blood Therapeutics Inc. od 5,4 milijarde dolara i kupovina Biohavena za 11,6 milijardi dolara kako bi poboljšala svoj cevovod.

Dok će neki ukazati na masivni pad Comirnatija kao neodrživ, „još ne bacamo u ruke s obzirom na novi cjevovod i značajnu fleksibilnost bilansa“, rekao je analitičar BMO Capital Markets Evan Seigerman.

Prodaja vakcine protiv COVID-19 u trećem kvartalu iznosila je 4,40 milijardi dolara, što je premašilo prethodne procene od 2,60 milijardi dolara, prema pet analitičara koje je anketirao Refinitiv.

Međutim, 7,51 milijarda dolara u prodaji pilule za COVID-19 kompanije Paklovid je promašila procijene od 7,66 milijardi dolara.

Kompanija je zadržala svoju prognozu prodaje za cijelu godinu za Paklovid na 22 milijarde dolara.

Pfizer je u trećem kvartalu zaradio 1,78 dolara po akciji, nadmašivši procene od 1,39 dolara.

Odvojeno, kompanija je saopštila da je njena eksperimentalna vakcina protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) bila efikasna u studiji u kasnoj fazi u prevenciji teških infekcija kod novorođenčadi kada se daje trudnicama.