CG najgora u svijetu po vakcinaciji MMR-om

CG najgora u svijetu po vakcinaciji MMR-om

Crna Gora je najgore pozicionirana u svijetu kada je riječ o vakcinaciji MMR vakcinom, kazala je epidemioloskinja u Institutu za javno zdravlje Milena Popovic Samardzić. Ona je u emisiji Link Radija Crne Gore kazala da 25 hiljada djece mlađe od 18 godina nije primilo ni jednu dozu MMR vakcine u našoj zemlji. Upozorila je da ukoliko bi došlo do epidemije morbila bila bi ugrožena I starija populacija koja nije nikada vakcinisana.

„Potrebno je znati tu surovu istinu, a ne se tješiti i tražiti zaobilaznice. Ja sam skinula tabelu cijelog svijeta kada je riječ o MMR  vakcini i trenutno smo najniže pozicionirani“, kazala je Popović Samardžić. 

Ona je navela i podatke SZO u 2020. godini.

“Kada je riječ o djeci vakcinisanoj do 15 mjeseci, mi smo vakcinisali tek 24 odsto populacije, a nakon nas je Centralna Afrika sa 41 odsto pa nadalje. Situacija je izuzetno ozbiljna I kritična”, kazala je epidemiološkinja.

U kontekstu svih društvenih događaja I migracija stanovništva rizik je izuzetno velik sa ovako niskim obuhvatom vakcinisane djece.

“Kada govorimo o morbilima mi moramo da postignemo obuhvat od 92 odsto. Mi smo toliko daleko od tog cilja, zato apelujem na roditelje da vakcinišu djecu”, kazala je ona.

Manje od 7.000 djece rođeno je u 2020. godini, od kojih 5.800 nije primilo MMR vakcinu,

“Godine 2019. MMR vakcinom nije vakcinisano 4,5 hiljada djece. Oko 3.000 djece rođene 2018. godine nije primilo tu vakcinu,  2017.  godine 2.150 djece.  Samo u ove četiri godine imamo preko 15 hiljada djece nije vakcinisano MMR vakcinom”, navela je epidemiološkinja.

Pedijatar iz Tivta Jovan Raičević upozorio je da od morbila od 1000 zaražene djece u razvijenim zemljama umre troje.

“Na primjer jedno do dvoje djece na 1000 razvije upalu mozga, što ostavlja trajne posljedice. Jedna stvar koja se često prenebregne je jak konjuktivotis koji napada rožnjaču I izaziva njena oštećenja. 80-tih godina oko 15 hiljada djece ostajalo je slijepo nakon preležanih boginja, danas je taj broj nešto manji, ali nije zanemarljiv”, kazao je on I upozorio da je u pitanju ozbiljna bolest koju treba zaobići.

Upozorio je i na rubeolu od koje takođe štiti MMR. 

„Ako se trudnica zarazi rubeolom, to izaziva teška oštećenja kod bebe“, naglasio je on. 

izvor RTCG

Ostavite odgovor