Cijene nafte rastu na znaku poboljšanja tražnje, porast od 3% sedmično

Cijene nafte rastu na znaku poboljšanja tražnje, porast od 3% sedmično

Cijene nafte porasle su u petak za 1 dolar zbog znakova poboljšanja potražnje za gorivom, iako je dalji rast ograničen jer je tržište čekalo naznake predsjednika Federalnih rezervi SAD o izgledima za povećanje kamatnih stopa u govoru kasnije toga dana.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 99 centi, ili 1%, na 100,33 dolara po barelu do 06:20 GMT, dok su fjučersi na naftu u zapadnom Teksasu (VTI) porasli za 98 centi, ili 1,1%, na 93,50 dolara. Oba ugovora su skočila u ranoj trgovini za čak 1 dolar nakon što su u četvrtak pala za oko 2 dolara.

Uprkos neizvjesnosti u vezi sa tempom povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama kako bi se uhvatila u koštac sa rastućom inflacijom, zabrinutost zbog uništenja potražnje za naftom ove nedelje je popustila, što je dovelo do povećanja referentnih ugovora za naftu za oko 3% tokom nedelje.

Analitičari ANZ Research-a kažu da su komentari nekih zvaničnika američke centralne banke uoči govora predsjedavajućeg Džeroma Pauela u petak bacili oblak na ekonomsku pozadinu.

„Ipak, pojavljuju se znaci snažne potražnje“, navode analitičari ANZ Research-a u napomeni, ukazujući na podatke o podsticanju rasta drumskog saobraćaja.

„Najnoviji podaci o indeksu zagušenja iz kompanije TomTom pokazuju nivoe saobraćaja u Aziji i Pacifiku, Evropi i Severnoj Americi koji pokazuju snažan nedeljni rast u nedelji do 24. avgusta.

Nivoi zagušenja u Kini su takođe porasli, rekao je ANZ, ukazujući na Baidu podatke.

Izgledi da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) obuzda proizvodnju kako bi nadoknadila povećanje proizvodnje iz Irana takođe je podržala cene.

Izvori su rekli Rojtersu da će se potencijalna smanjenja proizvodnje OPEK+ o kojima je Saudijska Arabija predložila ove nedelje verovatno poklopiti sa povratkom Irana na tržišta nafte ukoliko postigne nuklearni sporazum sa Zapadom.

Tržišta sirove nafte mogu ostati podržana, rekla je Tina Teng, analitičarka CMC Marketsa, pošto je kartel snabdevanja signalizirao da će smanjiti proizvodnju ako cene nafte oslabe.

Teheran razmatra odgovor Vašingtona na konačnu ponudu Evropske unije za oživljavanje nuklearnog sporazuma, a EU uskoro očekuje odgovor. Nejasno je, međutim, koliko brzo će se nastaviti izvoz iranske nafte ako se postigne dogovor.

Ako se Iranu ukinu sankcije, moglo bi proći oko godinu i po dana da dostigne svoj puni kapacitet od 4 miliona barela dnevno, što je 1,4 miliona barela dnevno više od trenutne proizvodnje.