Bivši general NATO-a: U interesu je SAD da što pre okončaju rat pobjedom Ukrajine

Bivši general NATO-a: U interesu je SAD da što pre okončaju rat pobjedom Ukrajine

Bivši generalni sekretar NATO-a i bivši premijer Danske Anders Fog Rasmusen poziva SAD da ne oklevaju da pomognu Ukrajini u iznosu koji će joj omogućiti da pobjedi i obezbjedi trajni mir – na osnovu toga što je to u interesu Ujedinjenih nacija. sama država.

Svoje argumente iznosi u komentaru za Forin Polisi, piše „Evropska pravda“.

Rasmusen napominje da je ruski napad na Ukrajinu učinio pitanja odbrane relevantnijim za vlade evropskih zemalja, i podstakao Finsku i Švedsku da se pridruže NATO-u.

„Rat je pokazao da Vašington ostaje glavni garant bezbjednosti u Evropi. Takođe je dokazao potrebu da se demokratski svet ujedini pred pretnjom autokratskih država koje se ponašaju sve agresivnije“, piše generalni sekretar.

On napominje da je glavni strateški fokus SAD pacifički region i konkurencija sa Kinom, ali će biti mnogo teže rešiti se ovim pitanjima ako, istovremeno, snage i pažnja Vašingtona budu vezane u dugotrajnom ratu u Evropa.

„Najbolji način da se izbegne ova zamka je da se Ukrajincima da sve što im je potrebno da pobede u ovom ratu. Posle toga, Zapad mora da se pobrine da Rusija više ne želi da napadne Ukrajinu“, tvrdi Rasmusen, indirektno napominjući da je i sam umešan. u razvoju ideja bezbjednosne garancije za Ukrajinu kao šef radne grupe, na poziv Vladimira Zelenskog.

„Rad grupe je još uvek u toku, ali jedno je već jasno: najbolje sredstvo odvraćanja od dalje ruske agresije biće vojno jaka Ukrajina. Dakle, SAD i njeni savjeznici moraju da obezbjede sve što je potrebno Ukrajini da zaštiti svoju nezavisnost na duži rok. „Ako Zapad to ne učini – lider Ruske Federacije Vladimir Putin neće se zaustaviti na Ukrajini“, – naglašava bivši generalni sekretar.

On napominje da je ishod rata Ruske Federacije protiv Ukrajine od globalnog značaja, pošto diktatori širom svijeta sada pomno prate kako Zapad reaguje na situaciju.

„Približava se teška zima i jedinstvo zemalja Zapada će se suočiti sa izazovima. Ali Zapad mora da udvostruči svoje napore kako bi osigurao da Ukrajina postigne i pobjedu i dalji mir. Ako ne uspe u tome, autokrate širom svijeta će raduj se“, tvrdi Anders Fog Rasmusen.

Podsjetimo, u avgustu je oko 20 bivših američkih diplomata, vojnih lica i eksperata u zajedničkoj koloni pozvalo Bajdena da ne odlaže pomoć Ukrajini, napominjući da dolazi odlučujući trenutak u ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine i vitalnih interesa. Sjedinjenih Država su u pitanju.