Biće donirana oprema za e-učenje policijskih službenika

Biće donirana oprema za e-učenje policijskih službenika

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić primio je danas u posjetu šeficu Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag kojim povodom je potpisan ugovor o donaciji opreme za e-učenje policijskih službenika.

Adžić je, kako je saopšteno, sagovornici iskazao zahvalnost zbog potpisivanja ugovora o donaciji opreme, kao i na dosadašnjoj podršci Misije OEBS-a Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Svaka pomoć koja se odnosi na jačanje državnih institucija od velike je važnosti, a donirana oprema biće od izuzetnog značaja za dalje usavršavanje policijskih službenika“, kazao je Adžić.

Kako je saopšteno, informisao je o dosadašnjim akcijama u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, ističući doprinos međunarodne podrške u postizanju uspješnih rezultata.

„Vrlo je značajno što je  sadašnja Vlada od strane međunarodnih bezbjednosnih struktura prepoznata kao pouzdan partner u borbi protiv transnacionalnog kriminala i u narednom periodu ostvarićemo još vidljivije rezultate“, poručio je Adžić.

Prema navodima iz saopštenja Adžić je istakao da prepoznaje važnost većeg učešća žena u bezbjednosnom sektoru, te saopštio da će u narednom periodu uložiti dodatne napore, kako bi se povećao broj žena na visokim pozicijama u Upravi policije, što je predviđeno i saradnjom u okviru sprovođenja Akcionog plana za povećanje broja žena u policiji 2021-2022.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag pohvalila je, kako navode, „dobre rezultate koje je Crna Gora ostvarila od prošle godine u borbi protiv organizovanog kriminala, dodajući da smatra i da je međunarodna policijska saradnja odlična. Ona je pohvalila crnogorsku odlučnost da ojača odgovornost nacionalnih institucija, uključujući i sektor bezbjednosti“.

„Misija je spremna da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori u postizanju ciljeva njenih nacionalnih politika, posebno u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i jačanju profesionalizacije i integriteta policije“, kazala je ambasadorka Vag.

Ona je podsjetila da je Misija podržala izradu Strategije razvoja policije 2022-2026.

„U skladu sa Strategijom, Misija pomaže u uspostavljanju institucionalnih kapaciteta MUP-a i Uprave policije za onlajn učenje i komunikaciju. Nabavili smo i isporučili opremu na kojoj će biti smještena platforma koja će pružiti mogućnosti za onlajn i hibridno učenje“, kazala je ambasadorka Vag.

Nadalje, kako je saopšteno, Misija će podržati razvoj Komunikacionog plana policije za period 2023-2026, sa setom konkretnih akcija za unaprjeđenje policijske komunikacije u službi, ali i komunikacije sa javnošću, medijima i u kriznim situacijama.

Pored toga, navodi se da će misija nastaviti godišnju procjenu povjerenja javnosti u policiju sprovođenjem ankete o percepciji javnosti, koja je, kako je kazala, dobar mehanizam za procjenu napretka i povjerenja građana u policiju. Ove godine Misija takođe planira da podrži MUP u ponovnom pokretanju kampanje podizanja svijesti javnosti o dobrovoljnoj predaji i legalizaciji oružja.

Vag je podsjetila da je borba protiv trgovine ljudima takođe visoko u agendi OEBS-a, posebno od početka rata u Ukrajini.

„Misija će nastaviti da podržava odličan rad Forenzičkog centra u Danilovgradu i dalje unaprjeđuje regionalnu saradnju u istrazi teškog i organizovanog i sajber kriminala“, poruka je ambasadorke Vag sa današnjeg sastanka.“Sagovornici su se saglasili da  dosadašnja saradnja predstavlja dobar osnov da u narednom periodu odnosi budu osnaženi i novim inicijativama“, zaključeno je u saopštenju.

izvor RTCG