Belgija je bila uzdržana tokom glasanja za nove sankcije EU Rusiji

Belgija je bila uzdržana tokom glasanja za nove sankcije EU Rusiji

Belgijski premijer Aleksandar de Kru rekao je da se uzdržao od glasanja o novom paketu sankcija EU protiv Rusije, strahujući od posledica ograničenja koja će pogoditi sektor čelika.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Le Soir.

„Pitanje je kako možemo održati solidarnost evropskih zemalja i našeg stanovništva kako bismo nastavili da podržavamo Ukrajinu. Naravno, doprinose vojni uspesi koje je Ukrajina postigla… ali ako ekonomska cena postane izuzetno visoka i ljudi izgube svoje poslova, onda će biti teško“, rekao je de Kru.

Istovremeno je dodao da je Belgija odlučila da ne blokira usvajanje novog paketa sankcija, ali je bila uzdržana tokom glasanja, jer „ne želimo da narušimo evropsku solidarnost”.

Kao što znate, Savet Evropske unije je u četvrtak odobrio odluku o uvođenju novog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji kao odgovor na rusku nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija.

Evropska unija je takođe odobrila odluku o uvođenju sankcija protiv još 30 fizičkih i sedam pravnih lica u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

Ograničenja uključuju, posebno, zabranu uvoza proizvoda od čelika, što je izazvalo otpor u Belgiji, čije fabrike zavise od ruskih sirovina. Takođe, na insistiranje briselske strane EU nije uvrstila rudarskog giganta Alrosu u osmi paket sankcija.