Austrijski predsjednik: Putin koristi svaki kubni metar gasa da podijeli Evropu

Austrijski predsjednik: Putin koristi svaki kubni metar gasa da podijeli Evropu

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen je uoči izbora pozvao na oslobađanje od zavisnosti od ruskog gasa i podržao oštre sankcije Ruskoj Federaciji.

Austrijski predsjednik je primetio da se ruski agresivni rat u Ukrajini „tiče svih nas”.

„Zato što je ovo napad na naš način života, na našu demokratiju, na naš identitet i na našu budućnost. Evropa se ujedinila u uvođenju oštrih sankcija Rusiji. I one rade. Ali svaki kubni metar gasa Putin koristi da podijeliti Evropu“, naglasio je Van der Belen.

On je pozvao „da se ne mješamo u dogovor sa ruskim režimom i da se izvučemo iz zavisnosti koju smo stvorili“, a za to – da ulažemo u obnovljive izvore energije i štedimo energiju.

„Nije lako i zahteva naporan rad. Ako pomažemo jedni drugima u skladu sa dobrim austrijskim tradicijama i brinemo jedni o drugima, pun sam poverenja da to možemo“, napisao je austrijski predsednik.

Podsetimo, najveće šanse za pobedu na predsedničkim izborima 9. oktobra ima aktuelni predsednik Aleksander Van der Belen.

Šef austrijskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg je prošle nedelje rekao da sankcije protiv Ruske Federacije svakim danom postaju sve efikasnije.