Apelacioni sud: Neutemeljena izjava VDT-a o  ZABRINUTOSTI zbog rada ovog suda

Apelacioni sud: Neutemeljena izjava VDT-a o ZABRINUTOSTI zbog rada ovog suda

Nakon što je prethodnih dana u medijima objavljeno saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je usvojen zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a u predmetu okrivljenog Veselina Vukićevića, reagovali su iz Apelacionog suda i saopštili da je ta izjava neutemeljena.

“U saopštenju je navedeno: “imajući u vidu da je u pitanju predmet jednostavne činjenične građe i pravnih pitanja izražavamo zabrinutost za odluke Višeg i Apelacionog suda u složenim predmetima”. Neutemeljena je kvalifikacija zabrinutosti VDT-a zbog rada Apelacionog suda Crne Gore, koja se zasniva na odluci kojom je zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a usvojen. U konkretnom slučaju Apelacioni sud Crne Gore je rukovodeći se odredbama ZKP-a donio odluku, a u obrazloženju odluke je dao detaljne razloge za svoje stanovište. Vrhovno državno tužilaštvo je podnijelo vanredni pravni lijek za koji je imao zakonsko ovlašćenje, koji je u konačnom usvojen od strane Vrhovnog suda Crne Gore”, kažu u Apelacionom sudu.

Činjenica što je, dodaju, vanredni pravni lijek usvojen sama za sebe nikako ne upućuje na osnov za bilo čiju zabrinutost za dalji rad suda.

“Ovaj sud će i u budućem radu da donosi odluke rukovodeći se principima ispravnosti i zakonitosti, a VDT neka i ubuduće vrši svoju zakonsku nadležnost i koristi ovaj i druge vanredne pravne lijekove po odredbama ZKP-a protiv odluka Apelacionog suda Crne Gore, što je način da se još jednom provjeri ispravnost i zakonitost sudske odluke. Vanredni pravni lijekovi zato i postoje”, navodi se u saopštenju.

Pozivaju VDT da se ubuduće uzdrži od iznošenja neutemeljenih kvalifikacija i senzacionalističkih izjava koje se tiču rada suda, jer kao organ pravosuđa ima obavezu i odgovornost da svojim radom, postupanjem, pa i javnim istupima i kritikama koje moraju biti argumentovane, doprinosi stvaranju ambijenta koji će omogućiti razvoj i jačanje nezavisnosti i integriteta sudstva, kao temeljnih vrijednosti na kojima počiva vladavina prava, kojoj je ovaj sud istinski posvećen u vršenju svoje nadležnosti.

“O kvalitetu rada ovog suda svjedoče godišnji izvještaji o radu po kojima je Apelacioni sud Crne Gore godinama unazad prepoznat kao najbolji sud u Crnoj Gori, a ne uspjeh VDT-a u postupku po vanrednom pravnom lijeku”, zaključuje se u saopštenju.