Zvanično: 6 od 43 nestala meksička studenta dato u vojsku

Zvanično: 6 od 43 nestala meksička studenta dato u vojsku

Šest od 43 meksička studenta otetih i nestalih 2014. godine, navodno su danima držani u životu u skladištu, a zatim predati komandantu lokalne vojne baze koji je naredio njihova ubistva, zvaničniku meksičke vlade koji vodi Istinu. Komisija je saopštila u petak.

Podsekretar unutrašnjih poslova Alehandro Encinas napravio je ovo otkriće uz malo pompe tokom dugačke odbrane izveštaja komisije koji je prvi put objavljen nedelju dana ranije. U to vreme, uprkos tome što je nestanke proglasio „državnim zločinom“ i rekao da je vojska to posmatrala bez intervencije, Encinas nije pominjao da je šest studenata predato pukovniku Hozeu Rodrigezu Peresu.

Encinas je u petak naglasio da vlasti pomno prate studente sa radikalnog učiteljskog koledža u Ajocinapi od trenutka kada su napustili svoj kampus do njihove otmice od strane lokalne policije u gradu Iguala te noći. Jedan vojnik koji se infiltrirao u školu bio je među otetim učenicima, a Encinas je tvrdio da vojska nije sledila sopstvene protokole da pokuša da ga spase.

„Postoje i informacije potkrepljene hitnim telefonskim pozivima 089 gde je navodno šest od 43 nestala učenika nekoliko dana držano i živi u, kako oni zovu, starom magacinu i odatle predati pukovniku“, rekao je Encinas. „Navodno je šestoro studenata bilo živo čak četiri dana nakon događaja i ubijeni su i nestali po naređenju pukovnika, navodno tadašnjeg pukovnika Hosea Rodrigeza Peresa.“

Odeljenje odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar o navodima u petak.

U izveštaju komisije za istinu se navodi da je vojska registrovala anonimni hitni poziv 30. septembra 2014, četiri dana nakon otmice učenika. Pozivalac je rekao da su studenti držani u velikom skladištu betona na lokaciji opisanoj kao „Pueblo Viejo“. Pozivalac je nastavio da opisuje lokaciju.

Nakon tog unosa bilo je nekoliko stranica redigovanog materijala, ali je taj deo izveštaja završio sledećim: „Kao što se može videti, postojao je očigledan dosluh između agenata meksičke države sa kriminalnom grupom Guerreros Unidos koja je tolerisala, dozvoljavala i učestvovala u događaja nasilja i nestanka studenata, kao i pokušaja vlasti da sakrije istinu o događajima.”

Kasnije, u rezimeu toga kako se izveštaj komisije razlikovao od prvobitnih zaključaka istrage, pominje se pukovnik.

„Pukovnik 30. septembra pominje da će se oni pobrinuti da sve očiste i da su već preuzeli kontrolu nad šestoro učenika koji su ostali živi“, navodi se u izveštaju.

U izjavi svedoka datoj federalnim istražiteljima u decembru 2014, kapetan Hose Martinez Krespo, koji je bio stacioniran u bazi u Iguali, rekao je da je komandant baze za 27. pešadijski bataljon u to vreme bio pukovnik Hose Rodrigez Perez.

Lokalna policija je 26. septembra 2014. izvela studente iz autobusa koje su zauzeli u Iguali. Motiv ostaje nejasan osam godina kasnije. Njihova tela nikada nisu pronađena, iako su fragmenti spaljene kosti upareni sa trojicom učenika.

Porodice nestalih studenata godinama vrše pritisak na vladu da dublje istraži umešanost vojske.

Prošle nedjelje, federalni agenti su uhapsili bivšeg državnog tužioca Hesus Muriljo Karama koji je nadgledao prvobitnu istragu. U sredu je sudija naložio da mu se sudi za prisilni nestanak, mučenje i službeno nedolično ponašanje. Tužioci navode da je Muriljo Karam stvorio lažnu priču o tome šta se dogodilo studentima da bi brzo rešio slučaj.

Vlasti su takođe prošle nedjelje saopštile da su izdati nalozi za hapšenje 20 vojnika i oficira vojske, pet lokalnih zvaničnika, 33 lokalna policajca i 11 državnih policajaca, kao i 14 članova bande. Ni vojska ni tužilaštvo nisu rekli koliko je ovih osumnjičenih trenutno u pritvoru.

Takođe nije odmah bilo jasno da li je Rodrigez Perez među traženim.