Zemljotres jačine 5,0 pogodio tokom nemira na vulkanu Mauna Loa na Havajima

Zemljotres jačine 5,0 pogodio tokom nemira na vulkanu Mauna Loa na Havajima

Zemljotres magnitude 5,0 bio je najjači u nizu zemljotresa koji je u petak pogodio havajsku Mauna Lou, najveći aktivni vulkan na planeti za koji naučnici kažu da je u „stanju pojačanih nemira“.

Uslijedili su manji naknadni potresi, prema Geološkom zavodu SAD.

Serija je počela zemljotresom jačine 4,6 stepeni 24 sekunde pre onog većeg, za koji je USGS ranije izvestio da ima magnitudu 5,1.

Prvi zemljotres je bio malo na moru i južno od grada Pahala, a zatim je usledio veći zemljotres južno od Pahale ispod autoputa, navodi se u saopštenju Havajske opservatorije za vulkane.

Gradonačelnik okruga Havaja Mič Rot rekao je da nema neposrednih izveštaja o većoj šteti ili povređenima. Kasnije je rekao da je u Pahali došlo do manjih oštećenja, ali nije mogao odmah da pruži detalje.

„Potres od većih zemljotresa možda je bio dovoljno jak da napravi manju lokalnu štetu, posebno na starijim zgradama“, navodi se u saopštenju opservatorije. „Dva zemljotresa su se dogodila u razmaku od 24 sekunde, stvarajući potrese dužeg trajanja i verovatno većeg intenziteta nego što bi bilo koji od zemljotresa izazvao sam.

Potresi bi mogli da potraju nekoliko dana do verovatno nedelja i mogli bi biti dovoljno veliki da se osećaju, saopštila je opservatorija.

Mizuno Superette, jedina prodavnica prehrambenih proizvoda u ruralnoj Pahali, zatvorena je oko sat i po nakon što su trese ostavile polomljene tegle na podu i prekinule struju, rekla je blagajnica Lori Taket.

„Tlo se samo treslo“, rekla je telefonom dok je pozivala kupovinu nakon što je mala prodavnica ponovo otvorena. “Bilo je malo zastrašujuće.”

Mauna Loa ne eruptira i u ovom trenutku nema znakova neposredne erupcije.

„Izgleda da je ovaj niz zemljotresa povezan sa prilagođavanjem duž jugoistočnog boka vulkana Mauna Loa“, saopštila je opservatorija. „U nekoliko navrata veliki zemljotresi su prethodili prethodnim erupcijama Mauna Loe, iako su oni obično bili jači od današnjih zemljotresa. Za sada nije poznato da li je ova sekvenca zemljotresa direktno povezana sa tekućim nemirima na Mauna Loi.

Naučnici u opservatoriji su pažljivo pratili Mauna Lou u potrazi za promenama.

Stotine odgovora na veb-stranici USGS-a o zemljotresima izvestili su o slabom do slabog potresa širom ogromnog ostrva.

Pacifički centar za upozorenje na cunami saopštio je da Havajima nema pretnje od cunamija.