Umro Kamilo Gevara, sin kubanskog pobunjeničkog heroja Če Gevare

Umro Kamilo Gevara, sin kubanskog pobunjeničkog heroja Če Gevare

Kamilo Gevara Marč, sin revolucionarnog vođe Ernesta „Če” Gevare i direktor centra posvećenog njegovom proučavanju, preminuo je, saopštili su u utorak kubanski zvaničnici. Imao je 60 godina.

Zvanična novinska agencija Prensa Latina saopštila je da je on preminuo tokom posjete Karakasu u Venecueli od „plućne tromboze koja je dovela do srčanog udara“.

Bio je treće od četvoro djece rođene Aleidi Marč i Če Gevari, argentinskom lekaru koji je postao legendarna figura koja se borila uz Fidela Kastra tokom kubanske revolucije – i koji je kasnije predvodio pobunjeničke grupe u drugim nacijama.

Zajedno sa majkom, bio je direktor Centra za studije Če Gevare u Havani, u kojem se nalaze dokumenti i drugi predmeti u vezi sa vođom pobunjenika.

Kamilo Gevara Marč je imao generalno slab profil u javnosti, iako se ponekad pojavljivao na događajima u čast svog oca i javno se protivio korišćenju Če Gevarinog imidža u marketinškim kampanjama.

„Sa dubokim bolom, opraštamo se od Kamila, Čeovog sina i promotera njegovih ideja“, napisao je predsjednik Migel Dijaz-Kanel na svom Tviter nalogu.

Iza njega je ostala ćerka Kamila, rezultat njegovog braka sa pokojnom pevačicom Sujlen Milanes, ćerkom pevača Pabla Milanesa.