U udaru na ukrajinsko porodilište ubijeno novorođenče

U udaru na ukrajinsko porodilište ubijeno novorođenče

U raketnom napadu preko noći uništeno je porodilište bolnice na jugu Ukrajine, ubivši dvodnevnu bebu, saopštile su u sredu ukrajinske vlasti. Prva dama Ukrajine rekla je da je napad izazvao „užasan bol“, obećavši da „nikada nećemo zaboraviti i nikada oprostiti“.

Bebina majka i lekar izvučeni su živi iz ruševina u Vilniansku, u blizini grada Zaporožja.

Guverner regiona je rekao da su rakete ruske. Štrajk doprinosi užasnom stradanju bolnica i drugih medicinskih ustanova – i njihovih pacijenata i osoblja – u ruskoj invaziji koja će ove nedjelje ući u svoj deseti mjesec.

Oni su bili na liniji vatre od samog početka, uključujući vazdušni napad 9. marta koji je uništio porodilište u sada okupiranom lučkom gradu Mariupolju.

„Noću su ruska čudovišta lansirala ogromne rakete na malo porodilište bolnice u Vilnjansku. Tuga obuzima naša srca — ubijena je beba koja je upravo ugledala svijetlost dana. Spasioci rade na licu mesta“, rekao je regionalni guverner Oleksandr Staruh, pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Prva dama Olena Zelenska napisala je na Tviteru da je u štrajku poginuo dvodnevni dečak i izrazila saučešće. „Užasan bol. Nikada nećemo zaboraviti i nikada oprostiti“, rekla je ona.

Na fotografijama koje je postavio guverner vide se gust dim koji se diže iznad hrpa ruševina, a češljaju ga radnici hitne pomoći u pozadini mračnog noćnog neba.

Državna služba za vanredne situacije je prvobitno saopštila da je beba ubijena i da su iz ruševina izvučeni nova majka i ljekar i da su oni bili jedini ljudi na odeljenju u tom trenutku. Služba je u naknadnoj objavi na Telegramu precizirala da je spasena žena majka novorođenčeta.

Služba hitne pomoći saopštila je da je dvospratna zgrada uništena.

Vilniansk se nalazi na sjeveru regije Zaporožja pod kontrolom Ukrajine i udaljen je oko 500 kilometara (300 milja) jugoistočno od glavnog grada Ukrajine, Kijeva. Ostali delovi Zaporožja su pod ruskom kontrolom i jedan je od četiri ukrajinska regiona koje je Rusija nezakonito anektirala u septembru nakon međunarodno osuđenih lažnih referenduma.

Napori medicinskih radnika su iskomplikovani neprestanim ruskim napadima poslednjih nedelja na ukrajinsku infrastrukturu za koje zvaničnici kažu da su naneli ogromnu štetu električnoj mreži. Situacija je još gora u gradu Hersonu na jugu zemlje, iz kojeg se Rusija povukla pre skoro dve nedelje nakon višemesečne okupacije — presecanja vodova za struju i vodu.

Mnogi ljekari u gradu rade u mraku, ne mogu da koriste liftove za prevoz pacijenata na hirurgiju i rade sa farovima, mobilnim telefonima i baterijskim lampama. U nekim bolnicama ključna oprema više ne radi.

„Mašine za disanje ne rade, rendgen aparati ne rade… Postoji samo jedan prenosivi ultrazvučni aparat i mi ga stalno nosimo“, rekao je Volodimir Mališčuk, šef hirurgije u dečjoj bolnici u gradu.

U utorak, nakon udara na Herson koji je teško ranio 13-godišnjeg Artura Voblikova, tim zdravstvenog osoblja pažljivo je poveo dečaka sa sedativima uza šest stepenica u operacionu salu kako bi mu amputirao levu ruku.

Mališčuk je rekao da je ove nedelje u bolnicu stiglo troje dece ranjene u ruskim udarima, upola manje nego što je ranije primljeno za svih devet meseci od početka invazije. Podigavši komad gelera koji je pronađen u stomaku 14-godišnjeg dečaka, rekao je da deca dolaze sa teškim povredama glave i rupturom unutrašnjih organa.

Arturova majka, Natalija Voblikova, sedela je u mračnoj bolnici sa svojom ćerkom, čekajući da se završi operacija.

„Ne možete čak ni da zovete (Ruse) životinjama, jer se životinje brinu o sebi“, rekla je Voblikova brišući suze iz očiju. „Ali djeca… Zašto ubijati djecu?“

U sjeveroistočnom gradu Kupijansku dva civila su ubijena, a još dvoje ranjeno u ruskom granatiranju u srijedu ujutro, rekao je regionalni zvaničnik.

Oštećena je devetospratnica i klinika, a poginuli su 55-godišnja žena i 68-godišnji muškarac, rekao je guverner Harkova Oleh Sinjehubov na Telegramu.

Kupijansk je bio prva nagrada ukrajinske munjevite ofanzive na severoistočnu oblast Harkova u septembru i, kao i druga vraćena naselja, doživljavao je višestruko granatiranje od strane ruskih snaga koje mnogi ukrajinski zvaničnici opisuju kao odmazdu.

Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da „teroristička država nastavlja da se bori protiv civila i civilnih objekata“.

„Neprijatelj je ponovo odlučio da terorom i ubistvom pokuša da postigne ono što nije mogao da postigne devet meseci i neće moći da postigne“, rekao je on na Telegramu.