Tinejdžer pilot postavio starosni rekord za solo let oko svijeta

Tinejdžer pilot postavio starosni rekord za solo let oko svijeta

Belgijsko-britanski tinejdžer postao je najmlađa osoba koja je ljetela oko svijeta solo u malom avionu nakon što je u srijedu sleteo u Bugarsku, gde je njegovo globalno putovanje počelo prije pet mjeseci.

Mak Raderford, koji je napunio 17 godina tokom putovanja, sleteo je na pistu zapadno od glavnog grada Bugarske, Sofije, da bi obavio svoj zadatak i položio dva Ginisova svijetska rekorda. Pored toga što je postao najmlađa osoba koja je sama letela oko svijeta, Raderford je najmlađa osoba koja je oplovila svijet u mikrolakom avionu.

Njegova sestra Zara, koja je u januaru sa 19 godina završila svoj globalni let, ranije je držala ultralaki rekord. Raderford je uzeo starosni rekord od Britanca Trevisa Ladloua, koji je imao 18 godina kada je prošle godine solo leteo oko svijeta.

Rekordno putovanje, koje je počelo 23. marta, vodilo je Raderforda kroz 52 zemlje na pet kontinenata. Da bi postavio oznaku priznatu Ginisovim rekordima, dvaput je prešao ekvator.

Rođen u porodici avijatičara, Raderford se kvalifikovao za svoju pilotsku dozvolu 2020. godine, što ga je u to vreme učinilo najmlađim pilotom na svijetu sa 15 godina.

Njegovo solo putovanje oko sveta započelo je u Bugarskoj jer njegov sponzor, kompanija za veb hosting ICDSoft, ima sedište u Sofiji i pozajmila mu je avion.

Kao i njegova sestra, Raderford je upravljao ajkulom, jednom od najbržih ultralakih letelica na svijetu sa brzinom krstarenja koja je dostigla 300 km/h (186 mph). Obično dvosed, modifikovan je za njegovo dugo putovanje zamenom drugog sedišta sa dodatnim rezervoarom.

Prvobitno planirano da traje do tri meseca, putovanje je trajalo duže zbog nekoliko neočekivanih prepreka na njegovom putu, uključujući monsunske kiše, peščane oluje i ekstremne vrućine.

Ali većina kašnjenja je uzrokovana čekanjem na dobijanje dozvola i drugih dokumenata potrebnih za dalji let ili zbog potrebe da se promeni planirana ruta ako su odbijeni.

Let ga je odveo kroz Afriku i region Zaliva do Indije, Kine, Južne Koreje i Japana. Prešao je severni Pacifik i sleteo posle 10 neprekidnih sati u vazduhu na vulkansko ostrvo u blizini Beringovog moreuza.

Odatle je krenuo na Aljasku i niz zapadnu obalu Sjedinjenih Država do Meksika, zatim je ponovo krenuo na sever duž istočne obale SAD do Kanade, i preko Atlantskog okeana u Evropu.

U sredu je ogromna gomila ljudi stigla na aerodrom da dočeka Raderforda i da proslavi njegova dostignuća. Među njima su bila i tri člana njegove uže porodice.

Otac Sem Raderford rekao je da je izuzetno srećan i ponosan na dostignuća svoje djece. On je rekao novinarima da ovakav događaj posebno ohrabruje djecu da slede svoje snove i roditelje da ih podrže u njihovim nastojanjima.

Njegova sestra, Zara Rutherford, rekla je da je bila u bliskom kontaktu sa svojim mlađim bratom tokom njegovog putovanja.

„Dok je leteo, stalno sam pokušavala da ostanem u kontaktu i da mu pomognem. Naši roditelji su ga zvali svaki dan, a ja sam se uključio u te razgovore. Dala sam mu savete o ruti, o letu, kako bih mu bila od koristi“, rekla je ona.