Šest mrtvih nakon rušenja zgrade u najvećem gradu u Nigeriji

Šest mrtvih nakon rušenja zgrade u najvećem gradu u Nigeriji

Nigerijske vlasti su u ponedeljak tražile da uhapse investitora nakon što se sedmospratnica u izgradnji srušila u luksuznom delu Lagosa, najvećeg grada u zemlji, ubivši najmanje šest ljudi.

U međuvremenu, komesar za prostorno planiranje i urbani razvoj Lagosa podneo je ostavku nakon nedjeljne tragedije, usred sve većeg pritiska i osuda zbog čestih rušenja zgrada u državi.

U izjavi pre povlačenja, Salako je rekao da je programer projekta odgovoran „što je krenuo u gradnju bez valjane dozvole za planiranje i ignorisao zvanična upozorenja protiv nastavka“.

Nesreća u nedjelju dogodila se na ostrvu Viktorija, luksuznom delu Lagosa. Niko još nije živ izvučen iz ruševina od ponedeljka popodne, rekao je Ibrahim Farinloje iz Nacionalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

Državna agencija za upravljanje vanrednim situacijama u Lagosu prvobitno je izvestila da je šest osoba zarobljeno u zgradi, ali vlasti sada strahuju da bi taj broj mogao biti veći.

Na putu Oba Abiodun Oniru gde je neboder stajao pre nego što se srušio, stanovnici su gledali kako bageri češljaju ruševine u potrazi za životom. Zdravstveni radnici su ostali u pripravnosti da pruže tretman mogućim preživjelima dok su snage sigurnosti zabarikadirale područje.

Nigerija je zabeležila više od 10 urušavanja zgrada u poslednjih godinu dana. Lagos, grad sa više od 20 miliona ljudi, najteže je pogođen, gde je zabeleženo najmanje šest takvih kolapsa, uključujući novembar kada je više od 40 ljudi poginulo kada je visoka zgrada koja se još uvek gradi pala na radnike.

Vlasti u Nigeriji su često optužene da ili nisu sprovele propise o bezbjednosti u zgradama širom zemlje ili da nisu delovale na osnovu nalaza istražnih odbora o takvim katastrofama.