Novinarka smrvljena na smrt na maršu bivšeg pakistanskog premijera Kana

Novinarka smrvljena na smrt na maršu bivšeg pakistanskog premijera Kana

Novinarka je smrskana u nedelju u Pakistanu dok je izveštavala o političkom maršu koji je predvodio bivši premijer Imran Kan, rekao je visoki policijski službenik.

Sadaf Naeem, 36, televizijska novinarka Kanala 5 u Lahoreu, smrskana je na smrt nakon što je iskliznula iz kontejnerskog kamiona kojim je Khan putovao, rekao je Salman Zafar, pomoćnik nadzornika u Kamukeu, jednom od gradova na putu marša.

Kanov konvoj se probijao kroz provinciju Pendžab prema Islamabadu trećeg dana marša. Demonstranti su izazivali Kanovog naslednika, premijera Šahbaza Šarifa i njegovu vladu, zahtevajući vanredne izbore. U Hanovom konvojskom timu bila je praksa da poziva po nekoliko novinara na vrh kamiona da razgovaraju sa Kanom.

„Šokiran i duboko ožalošćen užasnom nesrećom koja je dovela do smrti reportera Kanala 5 Sadafa Naeema tokom današnjeg marta“, napisao je Khan u tvitu. „Nemam reči da izrazim svoju tugu. Moje molitve i saučešće idu porodici u ovom tragičnom trenutku. Otkazali smo marš za danas.”

Šarif je takođe izrazio saučešće Naemovoj ožalošćenoj porodici, najavljujući donaciju od otprilike 20.000 dolara njenim rođacima.

„Duboko ožalošćen smrću reportera Sadafa Naeema nakon pada sa kontejnera u maršu“, napisao je Šarif u tvitu. „Ne mogu da se osećam dovoljno tužno zbog ovog tragičnog incidenta. Iskreno saučešće porodici. Sadaf Naeem je bio dinamičan i vredan reporter. Molimo se za strpljenje za porodicu preminulog.”

Naeem je hranila svoju porodicu i radila je kao novinar 12 godina. Pakistanski zvaničnici kažu da će snositi troškove života i obrazovanja njeno dvoje dece, od 17 i 21 godine.

Oko 10.000 Kanovih pristalica, mnogi od njih nagomilani u stotine kamiona i automobila, otišlo je u petak iz Lahorea.

Putovanje konvoja, za koje se očekuje da će biti završeno otvorenim skupom u Islamabadu, moglo bi predstavljati značajan izazov za novu administraciju. Miting bi potencijalno takođe mogao da postane nasilan ako policija uđe da rastera Hanove pristalice.