Iranski zvaničnici kažu da su u požaru u zatvoru u Teheranu poginula 4 zatvorenika

Iranski zvaničnici kažu da su u požaru u zatvoru u Teheranu poginula 4 zatvorenika

Veliki požar u ozloglašenom zatvoru u kojem su smešteni politički zatvorenici i antivladini aktivisti u glavnom gradu Irana ubio je četiri zatvorenika, saopštilo je u nedjelju pravosuđe.

Plamen i dim koji su se dizali iz zatvora Evin u Teheranu bili su nadaleko vidljivi u subotu uveče, dok su antivladini protesti širom zemlje izazvani smrću mlade žene u policijskom pritvoru ušli u petu nedelju. Na onlajn video snimcima čuli su se pucnji i eksplozije u krugu zatvora.

Požar je ugašen nakon nekoliko sati i nijedan pritvorenik nije pobjegao, javili su državni mediji.

Oni su rekli da je požar izbio nakon tuče između zatvorenika, u očiglednom pokušaju da se tamošnji događaji udalje od protesta koji su u toku. Stotine se nalaze u Evinu, gde su grupe za ljudska prava prijavile ponovljena zlostavljanja zatvorenika.

Državni mediji su prvobitno objavili da je devet osoba povređeno, ali je sajt pravosuđa Mizan.nevs u nedelju objavio da su četiri zatvorenika umrla od udisanja dima, a 61 je povređen. Rečeno je da su sva četvorica poginulih u zatvoru zbog optužbi za pljačku.

Deset zatvorenika je hospitalizovano, od kojih su četvoro u teškom stanju, javio je Mizan. Rečeno je da su neki zatvorenici pokušali da pobegnu, ali nisu uspeli.

Državna televizija je u nedelju emitovala video snimak posljedica požara, na kojem se vide spaljeni zidovi i plafoni u prostoriji za koju se navodi da je gornji sprat šivaće radionice u zatvoru.

„Ovaj požar je izazvala tuča između nekoliko zatvorenika u šivaćoj radionici“, rekao je guverner Teherana Mohsen Mansouri. „Radionica je osnovana da bi se otvorila radna mijesta“ za zatvorenike, rekao je on.

Iranska državna novinska agencija IRNA izvestila je u subotu da je došlo do sukoba između zatvorenika u jednom odeljenju i zatvorskog osoblja, pozivajući se na višeg bezbednosnog zvaničnika. Zvaničnik je rekao da su zatvorenici zapalili skladište puno zatvorskih uniformi, što je izazvalo požar. On je rekao da su „izgrednici“ odvojeni od ostalih zatvorenika kako bi se deeskalirao sukob.

Zvaničnik je rekao da je „situacija potpuno pod kontrolom“ i da vatrogasci gase plamen. Teheranski tužilac Ali Salehi je kasnije rekao da se u zatvor vratio mir i da nemiri nisu povezani sa protestima koji su zahvatili zemlju već četiri nedelje.

IRNA je kasnije izvestila da je devet osoba povređeno, bez detaljnijeg objašnjenja. Objavio je video na kojem se vidi da su zapaljeni ostaci razbacani oko zgrade, a vatrogasci prskaju žeravicu.

Porodice zatvorenika okupile su se u nedjelju u blizini zatvora nadajući se vijestima o svojim najmilijima unutra.

Masoumeh (49), koja je dala samo svoje ime, rekla je da je njegov 19-godišnji sin odveden u zatvor prije dvije sedmice nakon što je učestvovao u uličnim protestima. „Ne mogu da vjerujem vijestima o njegovom zdravlju, moram da ga vidim izbliza“, rekla je ona.

Drugi čovek, Reza, koji je takođe dao samo svoje ime, rekao je da je njegov brat u zatvoru Evin od prošle godine nakon što je bio umešan u nasilnu svađu. „Nije nas zvao poslednjih dana i posle sinoćnjeg požara ovde sam da saznam šta mu se desilo“, rekao je on.

Američki Centar za ljudska prava u Iranu izvestio je da je „oružani sukob“ izbio unutar zatvorskih zidova. Rečeno je da su se pucnji prvi put čuli na odeljenju 7 zatvora. Ovaj izveštaj nije mogao odmah da se potvrdi.

Snimak požara kružio je internetom. Na snimcima se vide kadrovi koji odzvanjaju dok se oblaci dima dižu u nebo uz zvuk alarma. Ubrzo je na ulici izbio protest, a mnogi su uzvikivali „Smrt diktatoru!“ — upućivanje na vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija — i zapaljene gume, pokazali su video snimci.

Poluzvanična novinska agencija Fars, za koju se veruje da je bliska elitnoj Islamskoj revolucionarnoj gardi, saopštila je u nedelju da su neki zatvorenici koji su pokušali da pobegnu ušli u minsko polje koje se nalazi u sjevernom dijelu zatvora. „Rečeno je da je zvuk eksplozija povezan sa slučajem“, navodi se u izveštaju, ne nudeći dodatne detalje. Kasniji izveštaj Farsa kaže da zatvorenici nisu zapalili mine.

Činilo se da onlajn video snimak požara u zatvoru pokazuje metke koje su snage bezbednosti ispaljivale na područje, praćene zvukom eksplozije. Nije odmah bilo jasno kakve su metke iranske snage bezbednosti koristile u incidentu.

Svjedoci su rekli da je policija blokirala puteve i autoputeve do Evina i da su se iz tog područja čule najmanje tri snažne eksplozije. Saobraćaj je bio gust duž glavnih autoputeva u blizini zatvora, koji se nalazi na sjeveru prijestonice, a mnogi ljudi su zatrubili da pokažu solidarnost sa protestima.

Interventna policija je viđena kako se na motorima vozi prema objektu, kao i kola hitne pomoći i vatrogasna vozila. Svedoci su izvestili da je internet u tom području bio blokiran.

Do požara u zatvoru došlo je kada su demonstranti u subotu pojačali antivladine demonstracije duž glavnih ulica i na univerzitetima u nekim gradovima širom Irana. Posmatrači ljudskih prava prijavili su stotine mrtvih, uključujući i decu, kako je pokret završio svoju četvrtu nedelju.

Protesti su izbili nakon negodovanja javnosti zbog smrti 22-godišnjeg Mahse Aminija u policijskom pritvoru. Uhapsila ju je iranska moralna policija u Teheranu zbog kršenja strogog kodeksa oblačenja Islamske Republike. Iranska vlada insistira na tome da Amini nije bila maltretirana u policijskom pritvoru, ali njena porodica kaže da je njeno tijelo pokazalo modrice i druge znakove premlaćivanja nakon što je privedena.

Iranski parlament je u nedjelju objavio saopštenje u kojem se tvrdi da Amini nije umrla od bilo kakvog fizičkog udarca, već da je pala i da je policija predugo čekala da joj pruži lečenje. Policija je pozvala da se izvini i pruži dodatnu obuku svom osoblju. Predloženo je da policija nosi kamere na uniformama i da ih ugradi u automobile koji se koriste za prevoz pritvorenika.

Predsednik Džo Bajden, na putovanju u Oregon, rekao je da je iranska „vlada tako represivna“ i da ima „ogromnu količinu poštovanja prema ljudima koji marširaju ulicama“.

Zatvor Evin, u kojem se pritvorenici suočavaju sa optužbama vezanim za bezbjednost, a uključuje dvojne državljane, grupe za ljudska prava su optužile za zlostavljanje zatvorenika. Objekat je odavno poznat po držanju političkih zatvorenika, kao i onih koji su povezani sa Zapadom koje je Iran koristio kao moneta za pregovaranje u međunarodnim pregovorima.