Fudbalski svijet reaguje na katastrofu na stadionu Indonezije

Fudbalski svijet reaguje na katastrofu na stadionu Indonezije

Minutom ćutanja pred fudbalske utakmice širom svijeta u nedjelju je odata počast žrtvama katastrofe na stadionu u Indoneziji koja je odnela najmanje 125 života, a vrhunski igrači, treneri i ligaši uputili su saučešće i poruke podrška.

Većina žrtava je zgažena ili ugušena jer je izbio haos nakon utakmice između domaćina Arema FC iz grada Malang u istočnoj Javi i Persebaje Surabaje u subotu uveče. Svedoci su opisali kako su policajci tukli navijače palicama i štitovima pre nego što su gađali suzavcem direktno u masu kako bi zaustavili nasilje, ali su umesto toga izazvali smrtonosnu simpatiju.

Fudbalski savjez Indonezije suspendovao je Ligu 1 najvišeg ranga na neodređeno vreme i zabranio Aremi da bude domaćin fudbalskih utakmica do kraja sezone, nakon jedne od najvećih tragedija na globalnom nivou na sportskom događaju.

Fudbalske lige koje minutom ćutanja odaju počast žrtvama su Španija, Izrael i Holandija.

U Engleskoj, trener Mančester sitija Pep Gvardiola govorio je o katastrofi posle derbija Mančestera u Engleskoj.

„Užasno. Apsolutno strašno. Svijet je lud“, rekao je on. “Najbolje misli za porodicu i sve.”

Trener Mančester junajteda Ten Hag rekao je da je to bila „zaista katastrofa… Tužni smo zbog toga i naše misli su sa svim osobama i porodicama i narodom Indonezije“.

Neki navijači su reagovali na vest pre početka utakmice u Mančesteru.

„Išli smo na utakmice 50-ak godina“, rekao je Rej But, navijač Man Sitija. „Ne razmišljamo o ovim stvarima, ali to bi se lako moglo dogoditi. Imate paniku sa hiljadama ljudi zajedno. Moglo bi se dogoditi. Zastrašujuće je razmišljati o tome.”

Oba kluba iz Mančestera izjavila su da su „duboko ožalošćena“ tragedijom u Indoneziji.

„Šaljemo naše iskreno saučešće žrtvama, njihovim porodicama i svima koji su pogođeni“, rekao je Man Junajted.

U Španiji, predsednik Real Madrida Florentino Perez pozvao je na minut ćutanja tokom generalne skupštine kluba.

Barselona je saopštila da je „pobolela tragičnim događajima“ i odbacila „sve akte nasilja na terenu i van njega“. Ajaks je rekao da „nikada ne bi trebalo biti nasilja na fudbalskoj utakmici“.

Među igračima koji su reagovali je veteran defanzivac PSŽ Serhio Ramos, koji je tragediju nazvao „srceparajućom“.

„Naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama“, naveo je on na Tviteru.

Tugu su izrazile i fudbalske lige, uključujući Premijer ligu, italijansku ligu i špansku ligu.

U saopštenju, predsjednik FIFA Đani Infantino izrazio je saučešće u ime globalne fudbalske zajednice, rekavši da je „svijet fudbala u stanju šoka“.

FIFA u svom saopštenju nije pominjala Svijetsko prvenstvo do 20 godina koje bi Indonezija trebalo da bude domaćin sledeće godine.

U ime evropskog fudbala govorio je predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin.

„Želeo bih da izrazim naš duboki šok i tugu zbog sinoćnjih užasnih događaja na stadionu Kanjuruhan u istočnoj Javi“, rekao je on. „Naša zajednica šalje svoje saosećanje i solidarnost svima koji su pogođeni ovom tragedijom.

Predsjednik Azijske fudbalske konfederacije Šaik Salman rekao je da je „duboko šokiran i tužan kada je čuo tako tragične vijesti koje stižu iz Indonezije koja voli fudbal“.

Fudbalski savjez Španije žalio je zbog tragedije i rekao da „osuđuje svaki čin nasilja, posebno onaj u prazničnom okruženju kao što je fudbalska utakmica.

AP sportski pisac Džejms Robson iz Mančestera u Engleskoj dao je doprinos ovom izveštaju.