Visoki iranski zvaničnik upozorava na proteste usred ozbiljnih nemira

Visoki iranski zvaničnik upozorava na proteste usred ozbiljnih nemira

Predsjednik iranskog parlamenta upozorio je u nedjelju da bi protesti zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru mogli da destabilizuju zemlju i pozvao bezbjednosne snage da se oštro pozabave onima za koje je tvrdio da ugrožavaju javni red, pošto su nemiri širom zemlje uveli treća nedjelja.

Čini se da u Teheranu izbijaju raštrkani antivladini protesti i sukobi sa bezbednosnim snagama u drugim gradovima, pokazuju izveštaji društvenih medija u nedjelju, iako je vlada krenula da blokira, delimično ili u potpunosti, internet konekciju u Iranu.

Mohammad Bagher Kalibaf rekao je poslanicima da su, za razliku od trenutnih protesta, za koje je rekao da imaju za cilj rušenje vlade, prethodne demonstracije nastavnika i penzionera zbog plata bile usmjerene na reforme, navodi se na veb stranici zakonodavnog tijela.

„Važna tačka (prošlih) protesta je bila da su oni tražili reformu, a ne da su imali za cilj rušenje“ sistema, rekao je Kalibaf. „Molim sve koji imaju ikakvih (razloga za) protest da ne dozvole da njihov protest preraste u destabilizaciju i rušenje“ institucija.

Hiljade Iranaca izašlo je na ulice u poslednje dvije nedelje u znak protesta zbog smrti Mahse Amini, 22-godišnje žene koju je iranska policija morala uhapsila u glavnom gradu Teherana jer se navodno nije pridržavala iranske stroge islamske odeće. kod.

Demonstranti su iskalili svoj bes zbog tretmana žena i šire represije u Islamskoj Republici. Demonstracije širom zemlje su brzo prerasle u pozive na zbacivanje klerikalnog establišmenta koji je vladao Iranom od njegove Islamske revolucije 1979. godine.

Iranska državna TV izvestila je da je najmanje 41 demonstrant i policija ubijen od početka demonstracija 17. septembra. Prema zvaničnim izjavama vlasti Associated Press, poginulo je najmanje 14, a više od 1.500 demonstranata je uhapšeno.

Kalibaf, predsjednik parlamenta, bivši je uticajni komandant paravojne Islamske revolucionarne garde. Uz predsednika i šefa pravosuđa, jedan je od tri visoka funkcionera koji se bave svim važnim pitanjima nacije.

Njih trojica se redovno sastaju i ponekad se sastaju sa vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, koji ima poslednju reč o svim državnim pitanjima.

Kalibaf je rekao da vjeruje da mnogi od onih koji su učestvovali u nedavnim protestima u početku nisu imali nameru da sruše vladu i tvrdi da su opozicione grupe sa sedištem u inostranstvu podsticale proteste čiji je cilj rušenje sistema. Iranske vlasti nisu predstavile dokaze za svoje navode o stranoj umješanosti u proteste.

„Stvaranje haosa na ulicama će oslabiti društveni integritet, ugroziti ekonomiju dok će povećati pritisak i sankcije od strane neprijatelja“, rekao je on, misleći na dugogodišnje sankcije SAD Iranu.

Kalibaf je obećao da će „izmeniti strukture i metode moralne policije“ kako bi sprečio ponavljanje onoga što se dogodilo Aminiju. Mlada žena je umrla u pritvoru moralne policije. Njena porodica je tvrdila da je pretučena, dok zvaničnici tvrde da je umrla od srčanog udara.

Njegove izjave uslijedile su nakon zatvorenog sastanka parlamenta i kratkog skupa poslanika da izraze podršku Hamneiju i policiji, uzvikujući „smrt licemjerima“, što se odnosi na iranske opozicione grupe.

Kalibafova izjava se doživljava kao apel Irancima da prestanu sa protestima uz podršku policiji i bezbednosnom aparatu.

U međuvremenu, tvrdolinijaški dnevnik Kaihan objavio je u nedelju da su demonstranti koji su nosili noževe napali u subotu zgradu novina i razbili prozore kamenjem. Rečeno je da su otišli ​​kada su pripadnici Garde bili raspoređeni na lokaciju.

U subotu su nastavljeni protesti u kampusu Teheranskog univerziteta iu obližnjim naseljima, a svedoci su rekli da su videli mnoge mlade devojke kako mašu maramama iznad glave u znak prkosa. Društveni mediji objavili su video snimke koji navodno prikazuju slične proteste na univerzitetima u Mašhadu i Širazu, ali Asošiejted pres nije mogao nezavisno da potvrdi njihovu autentičnost.

Demonstrant u blizini Teheranskog univerziteta, 19-godišnja Fatemeh koja je dala svoje ime samo zbog straha od posledica, rekla je da se pridružila demonstracijama „kako bi zaustavila ovo ponašanje policije prema mlađim ljudima, posebno devojkama“.

Abdolali, 63-godišnji učitelj koji je takođe odbio da kaže svoje prezime, rekao je da ga je policija dva puta upucala u stopalo. Rekao je: „Ovde sam da bih pratio i podržao svoju ćerku. Jednom sam učestvovao u Islamskoj revoluciji 1979. koja je obećavala pravdu i slobodu; vreme je da ih materijalizujemo“.

Protesti su u nedelju nastavljeni u nekoliko gradova, uključujući Mašhad i Teheranski industrijski univerzitet Šarif, prema izveštajima društvenih medija. Svedoci su rekli da je obezbeđenje bilo strogo u oblastima u blizini Teheranskog univerziteta i njegovih četvrti u centru grada, jer su stotine pripadnika policije i civilne odeće sa svojim automobilima i motociklima bili stacionirani na raskrsnicama i trgovima. AP nije mogao odmah da proveri autentičnost izveštaja.

Takođe u nedelju, mediji su izvestili o smrti još jednog pripadnika Revolucionarne garde u gradu Zahedan na jugoistoku zemlje. Time je broj pripadnika IRG ubijenih u napadu naoružanih napadača na policijsku stanicu u kojem je, prema pisanju državnih medija, ubijeno 19 ljudi, na pet.

Nije jasno da li je napad, za koji su iranske vlasti rekli da su ga izveli separatisti, povezan sa antivladinim protestima.

Lokalni mediji navode da je jedan policajac takođe preminuo u kurdskom gradu Marivan, nakon povreda tokom sukoba sa demonstrantima. Protesti su privukli pristalice iz različitih etničkih grupa, uključujući kurdske opozicione pokrete na severozapadu Irana koji deluju duž granice sa susednim Irakom. 22-godišnji Amini je bio iranski Kurd i protesti su prvo izbili u kurdskim oblastima.