Čovek koji je nestao 17 dana nakon zemljotresa u Sečuanu pronađen živ

Čovek koji je nestao 17 dana nakon zemljotresa u Sečuanu pronađen živ

Muškarac koji je bio nestao 17 dana nakon zemljotresa u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sečuan pronađen je živ, javljaju lokalni mediji.

28-godišnji radnik hidroelektrane Gan Ju ostao je sa svojim kolegom Luo Jongom nakon što je zemljotres magnitude 6,8 pogodio Sečuan 5. septembra. U zemljotresu su poginule 93 osobe, a stotine povređene.

Gan je pružio prvu pomoć svojim kolegama i pomogao u sprečavanju poplava ispuštanjem vode iz brane, navodi kineski nacionalni radio. I Gan i Luo su zatim ostali u stanici više od jednog dana bez hrane ili mobilnog signala.

Dvojac je pokušao da ode 7. septembra, prepešačivši više od 12 milja. Ali Gan, koji je kratkovid, izgubio je naočare i imao je poteškoća da se kreće po planinskom terenu, javili su lokalni mediji.

Par je na kraju odlučio da se raziđe, pri čemu je Luo otišao da nađe pomoć, a Gan je ostao na mestu sa divljim voćem i bambusovim izdanima za hranu dok je čekao pomoć.

Spasioci su pronašli Lua 8. septembra, ali kada su se vratili na mesto gde je ostavio Gana, njega više nije bilo. Pronalazeći samo odbačenu odeću i otiske stopala, spasioci su strahovali da je Gan možda podlegao hipotermiji.

Međutim, Gana je otkrio lokalni farmer koji je odlučio da se pridruži lovu u sredu pošto je bio upoznat sa planinama. Ni Taigao je čuo Ganove slabe krike nakon dva sata potrage i primetio ga kako povređen leži ispod nekog drveća.

Nije bilo jasno zašto je Gan napustio mesto čekanja. Prema državnim novinama Čajna dejli, Gan je rekao da je preživeo 17-dnevno iskušenje jedući divlje voće i pijući vodu.

Prevezen je u obližnju bolnicu i lekari su konstatovali da ima nekoliko preloma kostiju.