Alkohol dostupan maloljetnicima iako je zakonom zabranjen

Alkohol dostupan maloljetnicima iako je zakonom zabranjen

Alkoholna pića i dalje su, uprkos zakonskim propisima, u velikoj mjeri dostupna maloljetnicima u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori, a to su potvrdili i rezultati socijalnog eksperimenta koji je sprovelo udruženje Roditelji.

On je predstavljen na Konferenciji o (zlo)upotrebi alkohola među maloljetnicima u toku koje je, između ostalog, ukazano na to da se zakonska rješenja i zabrane prodaje i točenja alkohola ne poštuju, da je upotreba alkohola pa čak i među maloljetnicima nerijetko socijalno prihvatljivo ponašanje, da nemamo ustanovu za bolesti zavisnosti maloljetnika i da se ne radi na osvješćivanju problema.

Udruženje Roditelji je u okviru projekta „Nulta tolerancija prema nezakonitoj prodaji alkoholnih proizvoda maloljetnim licima“, u partnerskvu sa Ministarstvom zdravlja, ispitalo praksu maloprodajnih objekata i ugostiteljskih objekata u blizini osnovnih i srednjih škola u Podgorici kada je riječ o prodaji i služenju alkoholnih pića mlađima od 18 godina. Istraživanjem je provjereno koliko je djeci bilo dostupno da kupe i konzumiraju alkoholna pića i da li ih je iko u tome spriječio, kako je definisano propisima. Socijalni eksperiment pokazao je da su djeca bez problema uspjela da kupe alkohol u čak 14 od 15 maloprodajnim objekata koje su obišli. Od pet ugostiteljskih objekata samo u jednom su zaposleni odbili da ih usluže alkoholnim pićima, nakon što su ih pitali da li imaju 18 godina.

Socijalni eksperiment je dostupan na ovom linku .

Učesnici panel diskusije ukazali su na važnost da doprinos rješavanju ovog problema daju svi nadležni resori, institucije, inspekcijske službe, vlasnici ugostiteljskih objekata i prodavnica, ali i šira društvena zajednica. Osim što je potrebno konstatno raditi na podizanju svijesti o ovoj vrsti neprihvatljivog ponašanja maloljetnika, osnaživanju djece i porodica, neohodno je, saglasni su učesnici diskusije, insistirati na jasnim ovlašćenjima i sprovođenju u djelo onoga što zakoni propisuju.

Izvršna direktorka udruženja Roditelji Kristina Mihailović istakla je, da iako je alkohol i ranije bio dostupan djeci, sada, uz mnoge druge supstance koje su štetne za njihovo zdravlje i na raspolaganju, čini problem mnogo izraženijim.

Uz apel svima da poštuju zakonske procedure, ona je ukazala i na važnost uloge roditelja, ne samo kada je riječ o postavljanju granica, nego i o modelu ponašanja koji prenose djeci.

„Moramo razgovarati i o tome da kada kao roditelji pošaljemo djecu da kupe alkoholno piće šaljemo im poruku da je to sasvim socijalno prihvatljivo i u redu“, istakla je Mihailović.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Crne Gore Milena Cojić podsjetila je na to da je naš mentalitet pogodno tlo za razvoj bolesti zavisnosti. To je slučaj kada se govori o alkoholu, a slično je i kada je riječ o duvanu.

Prema njenim riječima, kod nas od davnina vlada mišljenje da je alkohol nešto što označava snagu i muškost u društvu, a slično je i sa duvanom. Djeca, kako je navela, su u adolescentnom periodu najviše izloženi rizicima.

„Vrlo često posežu ne samo za alkoholom, već i za drugim porocima. Djeca kada piju, piju drugačije od odraslih. Oni to čine kompulzivno, miješaju pića, psihoaktivne supstance, ljekove za smirenje… Ranije smo nažalost imali i primjere smrtnih ishoda maloljetnika upravo iz ovih razloga. To zaista ostavlja veliki trag, ne samo za njihovu psihu, već i za fizičko zdravlje. Alkohol kao faktor rizika se dovodi u vezu sa 200 bolesti“, kazala je Cojić, dodajući da se djeca koja piju alkohol usporeno razvijaju u osnosu na vršnjake.

Ona je u ime resora zdravlja poručila da prije svega moraju biti donijeta strateška dokumenta za borbu protiv alkoholizma kao bolesti zavisnosti, kako bi se detektovale slabe tačke.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić smatra da su odrasli godinama slali pogrešnu sliku djeci, posebno dječacima.

„Nažalost ove brojke odnose se i na djevojčice. Jako rano i one posežu za raznim oblicima alkoholnih pića. Svima nama je prioritetno da radimo na promjeni svijesti, jer kad dođemo do ove faze da se nekome utvrdi alkoholizam kao dijagnoza jako teško je reagovati. Moramo osnažiti djecu da kažu NEĆU“, istakla je Nišić.

Zakonske regulative se, kako je kazala, ne poštuju. Kao primjer navela je i podatak da su zaposleni u centrima za socijalni rad za tri godine dobili 58 poziva od policije ili službe Hitne pomoći, kako bi intervenisali u slučajevima alkoholisanih maloljetnika.

„To je jako malo. Svi direktno ili indirektno nadležnim organima, i policiji, i ljekarima, zataškamo tu situaciju. Veliki broj roditelja zbog sramote neće prijaviti slučaj i odvesti dijete gdje treba“, rekla je Nišić.

Inspektorka i koordinatorka grupe za maloljetničku delinkvenciju u Odeljenju bezbjednosti Podgorice, Uprave policije Crne Gor e Danijela Dukić kazala je da je, povodom problema alkoholizma kod maloljetnika, potrebno je osvješćenje kompletne društvene zajednice, posebno lica koja se bave prodajom i čine dostupnim alkohol maloljetnicima.

„U kontinuitetu sprovodimo akciju Mladost koja podrazumijeva kontrolu djece na ulici – prosjačenja, klađenja i naravno točenja alkoholnih pića maloljetnicima. Taj dio realizujemo sa Upravom za inspekcijske poslove Crne Gore. Akcije sprovodimo sa UIP Glavnog grada, a reagujemo i po Zakonu o javnom redu i miru. Postoji sankcija gdje se prekršaj piše vlasniku ugostiteljskog objekta, kao odgovornom licu i točiocu alkohola. Kada radimo sa UIP, pružajući im asistenciju, oni takođe sprovode sankcije kada zateknemo maloljetnika da konzumira alkohol“ , rekla je Dukić.

Uprava policije je prošle godine u okviru akcije Mladost, u dijelu točenje alkoholnih pića maloljetnicima, ukupno imala 23 intervencije, od kojih najviše u Podgorici. Ove godine, zaključno sa martom, imali smo 14 akcija, od kojih četiri u Podgorici.