Aleksandru Boljeviću odobrena kaucija da bi se sa slobode branio

Aleksandru Boljeviću odobrena kaucija da bi se sa slobode branio

Podgorički Viši sud prihvatio je jemstvo Aleksandra Boljevića u iznosu od 394.100 eura kako bi se sa slobode branio od optužbi Specijalnog tužilaštva za pripadništvo kriminalnoj organizaciji bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i krivično djelo iznuda, potvrđeno je Pobjedi iz Višeg suda.

“Za A. B. je ponuđeno jemstvo koje se sastoji u stavljanju hipoteke na nepokretnosti koje su procijenjene na ukupan iznos od 394.100 eura. Ovo rješenje još nije pravosnažno”, precizirala je savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Boljević se nalazi u pritvoru od 6. oktobra prošle godine zbog opasnosti od bjekstva.

Kraljevina Danska je početkom oktobra prošle godine izručila Crnoj Gori Boljevića koji je u toj zemlji uhapšen 31. maja, po potjernici koju su dvadeset dana ranije za njim raspisale crnogorske vlasti radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku u predmetu “Međa”.

Boljevićevo ime je samo jedno od deset na listi osumnjičenih za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni morskog dobra.

Prvi na listi i sa statusom organizatora ove kriminalne organizacije je bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, koji se prema tvrdnjama tužilaštva u prisvajanju vrijednih parcela „na pjeni od mora“ koristio pritiskom na podređene službenike u ovom državnom organu, ali i uslugama ljudi iz kriminalnog miljea.

Naime, istragom je utvrđeno da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio za iznos koji je ispod realne vrijednosti.

Vrijednost vile koju je Kovačević želio da prisvoji u potpunosti, sa zemljištem u zoni morskog dobra, procijenjena je na 690.000 eura

SDT je, pored Kovačevića i Boljevića, kao pripadnike ove kriminalne organizacije označilo Anu Lakićević Grdinić, Veselina Tomaševića, Krsta Pavićevića, Danila Jovanovića, Danka Kovačevića, Sanju Popović i podgoričku kompaniju ,,Geo&Arh“.

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaja poreza i doprinosa.

Kovačević je uhapšen u decembru prošle godine kada je SDT okončalo izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode koji je izgubio pravnu bitku sa bivšim direktorom Uprave za nekretnine oko suvlasničkog djela vrijedne nekretnine u Tivtu.

Tada je uhapšena i načelnica tivatskog katastra Ana Lakićević Grdinić koja je u istrazi priznala da je po nalogu Kovačevića vršila upis i promjenu podataka u katastarskom operatu na nepokretnostima bez validnog pravnog osnova i donosila nezakonita rješenja o upisu nelegalno sagrađenog objekta na osnovu lažnih elaborate.

Takođe, po nalogu Kovačevića je prikrivala činjenice i podatke upisa nelegalnog objekta koji se vode kod Uprave za nekretnine PJ Tivat, ne obavještavajući vlasnika nepokretnosti o izvršenim promjenama i postupcima koji se vode.