Abazović danas na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa

Abazović danas na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa

Predsjednik Vlade Dritan Abazović učestvovaće danas na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa čiji je domaćin njemački savezni kancelar Olaf Šolc, zajedno sa liderima država Zapadnog Balkana, preneo je Dan.

Lideri Zapadnog Balkana će potpisati tri regionalna sporazuma – o slobodi kretanja s ličnom kartom, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata. „Samit će otvoriti Šolc, a glavne teme razgovora biće budućnost Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i energetska bezbjednost i tranzicija“, kaže se u saopštenju iz kabineta Abazovića.

Navodi se da će skupu prisustvovati predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Cilj procesa je da se ubrza saradnja šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u Evrospkoj uniji. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.