Švajcarska nije dozvolila Njemačkoj da prebaci municiju Ukrajini

Švajcarska nije dozvolila Njemačkoj da prebaci municiju Ukrajini

Švajcarska vlada odbila je da pristane na transfer municije Ukrajini za protivvazdušne tenkove Cheetah, koje je Njemačka svojevremeno kupila od Berna, prenosi Špigl.

Švajcarski ministar ekonomije Gi Parmelin poslao je pismo njemačkoj ministarki odbrane Kristin Lambreht, u kome je ukazao da je nemoguće pristati na takvu nabavku vojnog materijala švajcarske proizvodnje ako je zemlja primalac umiješana u međunarodni sukob.

„Švajcarska primijenjuje zakon o neutralnosti u odnosima između Rusije i Ukrajine“, navodi se u saopštenju švajcarskog odeljenja za ekonomiju, obrazovanje i istraživanje.

Pre više od 10 dana, Lambreht je poslao pismo švajcarskoj vladi sa zahtevom da ukine veto na reeksport municije Gepardima, kako bi Njemačka mogla da prebaci Ukrajini 12.000 granata kalibra 35 mm, koje je nabavljala decenijama pre.

Prvobitni ugovor o prodaji oružja Njemačkoj predviđao je da Švajcarska mora da pristane na svaku naknadnu prodaju ili transfer bez naknade.

Njemačka je obezbedila početni paket municije, koji je uključivao oko 60.000 metaka. Međutim, zbog intenzivne upotrebe geparda protiv ruskih dronova i krstarećih raketa, Kijev je prijavio akutnu „nestašicu municije“.

Berlin je prethodno pitao Bern oko 12.400 metaka švajcarskog porekla za Geparde. Proizvela ih je ciriška kompanija Oerlikon-Buhrle. Početkom juna Parmelin je prvi put zvanično odbio izvoz, pozivajući se na neutralnost Švajcarske.

„Gepard“ je postao prvi sistem teškog naoružanja koji je Njemačka obećala Ukrajini. Do septembra je u zemlju isporučeno svih 30 obećanih protivvazdušnih tenkova.

Švajcarska vlada odlučila je da pruži pomoć u iznosu od 100 miliona švajcarskih franaka (97 miliona dolara) za finansiranje hitne obnove energetske infrastrukture Ukrajine.