Naredne sedmice konkurs za upis u srednje škole

Naredne sedmice konkurs za upis u srednje škole

Srednje škole će ove godine ponuditi 8.652 mjesta za upis polumaturanata, od čega je 2.632 u gimnazijama.

To znači da će 53 crnogorske ustanove ponuditi više od 1.000 mjesta više u odnosu na generaciju koja je ove školske godine izašla iz osnovnih škola.

Konkurs će, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete, najvjerovatnije biti raspisan naredne sedmice, a prijave će se podnositi elektronski (www.upisi.edu.me) 26, 27, 28. juna (od 0 do 24 časa) i 29. juna do (15 časova).

U ponudi su, ističu iz Ministarstva, novi programi, a postojeći će biti organizovani u školama u više opština nego što je to do sada bilo.

“U školskoj 2022/2023. godini osnovnu školu završilo je 7.538 učenika, od čega je 276 učenika osnovnu školu završilo na albanskom jeziku. Takođe, osnovnu školu u privatnim osnovnim školama na engleskom jeziku završila su 52 učenika i na ruskom jeziku 28 učenika” , precizirali su iz resora.

Od 6.020 mjesta u srednjim stručnim školama, za trogodišnje programe (zanate) predviđeno je 1.540.

“…Ostalo su upisna mjesta za programe stručnih škola u četvorogodišnjem trajanju, uključujući i programe iz muzičke i likovne umjetnosti. Moguće su manje izmjene” , naglašavaju iz Ministarstva.

Učenici će, najavljuju iz resora Miomira Vojinovića, moći da biraju između 70 različitih programa stručnog i gimnazijskog obrazovanja.

“Novi obrazovni programi u stručnim školama su: tehničar za dizajn i kompjutersko konstruisanje u mašinstvu, tehničar za konvencionalne i CNC tehnologije mašinske obrade, CNC operater, obrađivač metala rezanjem na konvencionalnim mašinama, operater štampe i grafičke dorade, agrotehničar, poljoprivredni proizvođač. Pojedini obrazovni programi koji su već bili u primjeni su osavremenjeni, na primjer, elektrotehničar energetike, zdravstveni tehničar, tehničar drumskog saobraćaja, konobar, restorater ”, naglašavaju u odgovovorima iz Ministarstva.

U pripremi je, ističu, i obrazovni program instalater obnovljivih izvora električne energije i on će učenicima biti ponuđen u avgustovskom upisnom roku.

Ove školske godine, navode iz Ministarstva prosvjete, programi specijalističke gimnazije realizovaće se u više škola.

“Program opšte gimnazije za učenike-sportiste realizovaće se i u Budvi, Bijelom Polju, Golubovcima i Pljevljima, pored Podgorice i Nikšića. Program filološke gimnazije biće ponuđen učenicima iz Herceg Novog, Nikšića, Kotora i Podgorice, program matematičke gimnazije učenicima iz Nikšića, Pljevalja i Podgorice. U Podgorici učenici će moći da određen broj predmeta programa opšte gimnazije izučavaju na engleskom, francuskom i italijanskom jeziku. U Tuzima, Plavu i Ulcinju nastava pojedinih obrazovnih programa se realizuje na albanskom jeziku”, odgovorili su.

Srednja mješovita škola u Budvi će prvi put, pored programa opšte gimnazije za učenike-sportiste, realizovati i obrazovni program tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta.

“U školama u Nikšiću, Podgorici, Bijelom Polju i Pljevljima učenici će biti u mogućnosti da biraju nove obrazovne programe tehničar za dizajn i kompjutersko konstruisanje u mašinstvu, odnosno tehničar za konvencionalne i CNC tehnologije mašinske obrade. Program agrotehničar realizovaće škole u Andrijevici, Golubovcima, Baru, Plavu, Podgorici i Šavniku. U Medicinskoj školi u Beranama učenici će ponovo moći da se obrazuju po obrazovnom programu Fizioterapeutski tehničar, a učenici u Kotoru po programu zdravstveno-laboratorijski i sanitarni tehničar ”, napominju iz prosvjetnog resora.

Tvrde da su škole u prethodnom periodu sprovodile intenzivnu kampanju u cilju promocije programa stručnog obrazovanja, mogućnosti koje se nude nakon njihovog završetka po pitanju zapošljavanja i nastavka obrazovanja.

“U saradnji sa poslodavcima, škole su promovisale dualno obrazovanje koje se može realizovati u svim opštinama u Crnoj Gori”, zaključili su.

Đacima treba najmanje 60 bodova za upis u gimnaziju

Iz Ministarstva tvrde i da se bodovni limit za upis učenika na obrazovne programe u četvorogodišnjem trajanju i u gimnazije nije mijenjao u odnosu na prethodne godine.

“Za upis u programe u četvorogodišnjem trajanju je 48, za upis u gimnazije je bodovni limit 60. Učenici koji žele da se obrazuju po programu sportske gimnazije, treba da ostvare 60 bodova, u skladu sa kriterijumima, što je osnovni uslov za upis u gimnaziju”, odgovorili su iz Ministarstva.