Đoković prošao nekažnjeno, ITF poručila da se ovo ne smije ponoviti

Đoković prošao nekažnjeno, ITF poručila da se ovo ne smije ponoviti

Svjetska teniska federacija (ITF) reagovala je danas na prijavu tzv. Kosova zbog natpisa „Kosovo je Srce Srbije! Stop nasilju“ koji je Novak Đoković napisao na kameri u ponedjeljak i istakla da ne postoji odredba koja igračima zabranjuje političke izjave.

– Pravila za igrače na Grend slem događajima određuje pravilnik tih turnira koji primjenjuju organizatori i regulatorni organi. Ne postoji odredba koja zabranjuje političke izjave – naveo je portparol ITF-a u saopštenju poslatom medijima u elektronskoj poruci.

Đoković je u ponedjeljak, 29. maja, nakon pobjede u prvom kolu Rolan Garosa na kameri napisao „Kosovo je srce Srbije“, u vrijeme pojačanih tenzija na sjeveru KiM.

Olimpijski i teniski savez tzv.Kosova optužili su Đokovića za pogoršavanje situacije ispisivanjem poruke na kameri koja je direktno prenosila meč.

ITF je saopštio da je primio pismo saveza tzv.Kosova i da je ono proslijeđeno relevantnim organima u organizaciji Grend slema, ali da ne postoji odredba kojom se zabranjuju političke izjave.

Predsjednik Teniske federacije Francuske Žil Moreton potvrdio je da neće biti sankcija prema Novaku Đokoviću.

„Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju“, napisao je srpski teniser na kameri posle pobjede nad Aleksandrom Kovačevićem na Rolan Garosu i time skrenuo pažnju na sebe.

– Etička povelja Teniske federacije tiče se korisnika licenci Saveza, a ne međunarodnih igrača. Kada su na konferenciji za novinare, imaju pravo da se izjasne o svemu. S druge strane, na terenu smo željeli da igrači nemaju političke stavove. Dosta smo razgovarali sa Đokovićevim timom, ovo ne smije da se ponovi. Za sada nema kazni. Znamo da je emotivan – rekao je Moreton.