Zelenski je odlikovao Ordenom Jaroslava Mudrog savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost

Zelenski je odlikovao Ordenom Jaroslava Mudrog savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odlikovao je savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana Ordenom kneza Jaroslava Mudrog II stepena, piše „Evropska istina“.

Salivan je orden dobio tokom nenajavljene posjete Kijevu u petak „za značajne lične zasluge u jačanju međudržavne saradnje, podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Zelenski je takođe odlikovao Amandu Sloat, višeg direktora Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD za Evropu, Ordenom za zasluge III stepena.

Tokom sastanka, strane su razgovarale o pitanju dalje Ukrajine od strane Sjedinjenih Država za odbranu i oslobađanje ukrajinske teritorije od okupatora, povećanje sposobnosti naše države da zaštiti kritičnu infrastrukturu, finansijsku i humanitarnu podršku, jačanje sankcija protiv države agresora – Ruske Federacije, i konsolidovanje međunarodne podrške Ukrajini.

Saliven je tokom posjete rekao da će bez obzira na rezultate izbora za Kongres SAD, koji će biti održani 8. novembra, ostati dvostranačka podrška Ukrajini, što će omogućiti nastavak pomoći u odupiranju ruskoj agresiji.

On je takođe rekao da Moskva postavlja neprihvatljiva očekivanja kada poziva druge države da pregovaraju o okončanju rusko-ukrajinskog rata.

Pogledajte i izveštaj „Evropske pravde” iz Salivenove posjete: „SAD su se složile da to treba smatrati pobjedom Ukrajine”