Ukrajina traži besplatan gas

Ukrajina traži besplatan gas

Kijev želi isti dogovor za prirodni gas kao i za oružje Vašingtona

Ukrajina će tražiti od SAD isporuke prirodnog gasa po istom principu koji se primenjuje na oružje i municiju, rekao je u utorak ukrajinski premijer Denis Šmigal. Ovaj „gasni lizing“ biće potreban za narednu zimu, rekao je on. U međuvremenu, Evropska unija je uvela racionalizaciju gasa.

„Vlada Ukrajine odlučila je da aplicira vladu Sjedinjenih Američkih Država da našoj državi obezbedi ‘gas Lend-lease’ za stabilnu grejnu sezonu“, saopštio je Šmigal tokom sjednice vlade, prema video snimku objavljenom na njegov Telegram kanal.

„Pripreme za najtežu zimu u našoj istoriji se nastavljaju i tražimo sve moguće alate da budemo spremni za svaki scenario“, dodao je on, prenosi RT.

Iako Šmigal nije elaborirao kako će predloženi aranžman funkcionisati, njegova upotreba termina „lend-lease“ sugeriše da Kijev očekuje da će besplatno dobiti američki tečni prirodni gas (LNG). SAD su dugo pokušavale da prodaju svoj LNG na evropskom tržištu, ali nisu mogle da se takmiče sa ruskim gasom po cijeni.

Vašington trenutno šalje u Ukrajinu oružje i municiju vrednu milione dolara u okviru šeme iz ere Drugog svijetskog rata koja je otklonjena u aprilu.

Šmigalov predlog dolazi pošto je državna gasna kompanija Naftogas neisplatila svoje obveznice i zatražila od vlade u Kijevu da preuzme „punu odgovornost za prikupljanje sredstava potrebnih za uvoz prirodnog gasa za predstojeću grejnu sezonu“.

Međutim, bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u ponedeljak je optužila Naftogas za proneveru. Kompanija se bavi „prevarom veka“, tražeći milijarde za kupovinu gasa iako Ukrajini nije potreban i možda čak ima suficit, tvrdi Timošenko, koja je bila na čelu vlade koju podržavaju SAD 2007-2010. sada sedi u parlamentu kao šef stranke ‘Otadžbina’.
U međuvremenu, EU je najavila plan za racionalizaciju potrošnje gasa počevši od avgusta kako bi se izborila sa potencijalnim nestašicama. Većina prirodnog gasa iz bloka uvozi se iz Rusije, a Moskva se obavezala da će ispuniti svoje ugovore uprkos embargu koje je Brisel uveo navodeći sukob u Ukrajini. Međutim, popravke na glavnom gasovodu za Nemačku – uključujući sankcionisanu opremu – smanjile su protok gasa poslednjih nedelja. Berlin je kategorički odbacio mogućnost korišćenja završenog proširenja Severnog toka 2 kako bi se zaobišao problem.