Ukrajina kaže da zadržava najnoviji ruski napad na istoku

Ukrajina kaže da zadržava najnoviji ruski napad na istoku

Rojters: Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je obustavila najnoviji napad na grad na istoku koji je postao glavna meta ofanzive Moskve otkako su ruske snage konačno zauzele Mariupolj prošle nedelje.

Ruske snage su pokušale da upadnu u Sevjerodonjeck, ali su bile neuspješne i povukle su se, saopštio je kabinet predsjednika Vladimira Zelenskog.

Grad, na obalama rijeke Siverski Donjec koja vijuga kroz istočnu Ukrajinu, bio je glavna ruska meta poslednjih dana dok Moskva pokušava da opkoli ukrajinske snage na istoku i u potpunosti zauzme provincije Lugansk i Donjeck.

U Mariupolju, gde je stotine ukrajinskih boraca konačno položilo oružje prošle nedelje posle skoro tromjesečne opsade, ruski timovi za čišćenje mina pročešljavali su ruševine gigantske čeličane Azovstal.

Ogroman oklopni buldožer obojen bijelim slovom „Z“, koje je postalo simbol ruskog napada, gurnuo je krhotine u stranu dok je mala grupa vojnika probijala put kroz olupinu detektorima metala.

„Zadatak je ogroman. Neprijatelj je postavio svoje nagazne mine, a mi smo postavili i protivpešadijske mine dok smo blokirali neprijatelja. Tako da imamo dvije nedelje rada pred nama“, rekao je ruski vojnik po imenu de guerre Babai.

„U ovom trenutku, u poslednja dva dana, uništeno je preko stotinu eksploziva. Radovi se nastavljaju.

Pomoćnik ukrajinskog gradonačelnika Mariupolja, koji deluje izvan grada koji je sada u potpunosti pod ruskom kontrolom, rekao je da su preostali stanovnici sada u opasnosti od bolesti jer se kanalizacija izliva usred ruševina. Ukrajina veruje da su desetine hiljada ljudi poginule u opsadi grada sa više od 400.000 ljudi.

„Mariupolju je potrebna još jedna evakuacija stanovnika zbog rastuće opasnosti od epidemije“, napisao je Petro Andrjuščenko na Telegramu. „Posledice pretvaranja Mariupolja u geto biće katastrofalne. Pretnja od epidemije se sa svakom grmljavinom pretvara u stvarnost.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Ukrajine u ponedeljak ujutru, oglašavajući svakodnevni alarm uoči očekivanih napada ruskih snaga na istoku i jugu zemlje, tri meseca nakon ruske invazije 24. februara da „denacifikuje“ zemlju.
‘BRIŠANJE LICA ZEMLJE’

Rusija je fokusirala svoju „specijalnu vojnu operaciju“ na istok otkako su njene trupe isterane iz oblasti oko glavnog grada Kijeva i severa zemlje krajem marta.

Od prošlog meseca Moskva je saopštila da je njen glavni napor zauzimanje svih provincija Donjeck i Lugansk, zajedno poznatih kao Donbas, na koji Rusija polaže pravo u ime separatista.

Uprkos prelivanju svojih snaga u te oblasti i pokretanju masovnih artiljerijskih bombardovanja, tamo je ostvarila samo male teritorijalne dobiti, dok je u međuvremenu nastavila da gubi teritoriju u ukrajinskom kontranapadu sjevernije oko Harkova.

Ali potpuno zauzimanje Mariupolja prošle nedelje donosi Rusiji najveću pobjedu u poslednjih nekoliko meseci. Njene snage sada kontrolišu uglavnom neprekinuti deo istoka i juga, oslobađajući još trupa da se pridruže glavnoj borbi u Donbasu.

Poslednjih dana pokrenula je seriju napada kako bi zauzela Sjevjerodonjeck, grad koji čini najistočniji deo džepa Donbasa koji drže Ukrajinci, i jedan od poslednjih delova provincije Lugansk koji je još uvek van njene kontrole.

Guverner Luganska Sergej Gajdaj rekao je da Rusija koristi taktiku spaljene zemlje i „briše Sevjedonjeck sa lica zemlje“. Moskva je pokušavala da napreduje u pokrajini iz tri pravca, da pregazi Sijerodonjeck, preseče autoput južno od njega i pređe reku zapadnije kod Bilohorivke.

Uprkos najnovijem napadu, neki zapadni vojni eksperti kažu da bi Rusiji uskoro moglo ponestati borbene moći za vođenje ofanzivnih operacija u istočnoj Ukrajini i da bi u narednim nedeljama mogla da se prebaci na odbranu teritorije koju je do sada zauzela. Zapadno oružje se sliva u Ukrajinu, dajući Kijevu više snage za budući kontranapad.

„Kako njihova istočna ofanziva gubi zamah, Rusi će neizbježno morati da pređu na odbrambenu strategiju u Ukrajini. I čineći to, ruska vojska će se suočiti sa novim nizom teških izazova koji su pred nama“, napisao je Mik Rajan, penzionisani australijski general-major i analitičar odbrane.

„Ukrajinska armija će moći da odluči gde i kada će angažovati Ruse.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija vjerovatno pretrpela gubitke za tri mjeseca u Ukrajini, kao i gubitke za devet godina u Avganistanu 1980-ih.

„Kombinacija loše taktike na niskom nivou, ograničenog vazdušnog pokrivanja, nedostatka fleksibilnosti i komandnog pristupa koji je spreman da pojača neuspehe i ponovi greške dovela je do ove visoke stope žrtava, koja nastavlja da raste u ofanzivi na Donbas“, je rekao.

Ostavite odgovor