Kuleba: Trenutni stav Kine o ruskom ratu korisniji Ukrajini

Kuleba: Trenutni stav Kine o ruskom ratu korisniji Ukrajini

, rekao je Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, prenosi Ukrinform pozivajući se na intervju ministra za Interfaks-Ukrajina.

„Ko ima koristi od trenutne pozicije Kine? Naravno, to je Ukrajina, a ne Rusija. Rusija bi želela da vidi mnogo veći angažman. Da li bismo želeli da vidimo više od Kine? Naravno da bismo. Ali, realno odmeravajući situaciju, mi shvatiti da je trenutna pozicija ona sa kojom možemo da radimo“, rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Kuleba je napomenuo da će, ukoliko Kina podrži rusku agresiju na Ukrajinu u bilo kom obliku, to imati razarajući efekat na bilateralne odnose.

Takođe, prema rečima šefa MIP-a, nedostaje redovan kontakt između ukrajinskih lidera i lidera Kine i Indije.

„Mi nudimo ove razgovore, ali se oni zadržavaju iz političkih razloga. Stav Indije je isti kao i Kine – sa njim se može raditi. Ja, naravno, imam pitanja o kupovini nafte, ali argument Indije je jednostavan: „Evropa kupuje pa zašto ne možemo mi?“ Dakle, komplikovano je. Ali tu vidimo i pozitivnu dinamiku, na primer, odbijanje indijske vojne industrije da sarađuje sa Rusijom na nizu projekata“, naglasio je ministar.

Kuleba je istakao da je politička pozicija Indije uvek bila jasna – oni se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine.

Kako je saopšteno, od početka velike ruske invazije na Ukrajinu, Kina je proglasila neutralnost, odbijajući da pruži vojno-tehničku, finansijsku i drugu materijalnu pomoć bilo kojoj od strana.

Peking je 22. septembra pozvao na mirovne pregovore između strana u „sukobu”.