Bajden: SAD će pomoći Ukrajini da vrati svoje teritorije

Bajden: SAD će pomoći Ukrajini da vrati svoje teritorije

Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju napore Ukrajine da povrati kontrolu nad teritorijama koje je zauzela Rusija, prenosi „Evropska pravda“.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, Bajden je naglasio da SAD osuđuju današnji lažni pokušaj Rusije da pripoji suverenu ukrajinsku teritoriju.

„Rusija krši međunarodno pravo, krši Povelju Ujedinjenih nacija i svuda pokazuje svoj prezir prema miroljubivim narodima. Ne pravite greške: ove akcije nemaju legitimitet. Sjedinjene Države će uvek poštovati međunarodno priznate granice Ukrajine. Nastavićemo da podržati napore Ukrajine da povrati kontrolu nad svojom teritorijom jačanjem svoje pozicije u vojnom i diplomatskom smislu, uključujući i dodatnu bezbednosnu pomoć od 1,1 milijarde dolara koju su Sjedinjene Države objavile ove nedelje“, rekao je Džo Bajden.

On je naglasio da kao odgovor na pokušaje aneksije, SAD, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, danas najavljuju nove sankcije.

„Ove sankcije će nametnuti troškove pojedincima i entitetima — unutar i van Rusije — koji pružaju političku ili ekonomsku podršku nezakonitim pokušajima da se promeni status teritorije Ukrajine. Okupićemo međunarodnu zajednicu da osudi ove poteze i poziva Rusiju na odgovornost .

Nastavićemo da snabdevamo Ukrajinu opremom koja joj je potrebna za samoodbranu, uprkos drskim pokušajima Rusije da prekroji granice svog suseda. I radujem se što će Kongres potpisati zakon koji će obezbediti dodatnih 12 milijardi dolara za podršku Ukrajini“, rekao je Džo Bajden. On je pozvao sve članove međunarodne zajednice da odbace pokušaje nelegalne aneksije Rusije i podrže narod Ukrajine sve dok je to potrebno. .

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je 30. septembra saopštio da je Ukrajina potpisala zahtev za ubrzano pristupanje Severnoatlantskoj alijansi.