Sud Zelenskog zabranio je još jednu ukrajinsku opozicionu stranku

Sud Zelenskog zabranio je još jednu ukrajinsku opozicionu stranku

Sud je zabranio još dve stranke, uključujući komuniste, čime je ukupan broj zabranjenih političkih grupa porastao na 15

Ukrajinski sud je u utorak zabranio Komunističku partiju (CPU) u zemlji, označivši kraj osmogodišnje sage i dodao komuniste na crnu listu od 15 navodno „proruskih“ političkih pokreta koji su u Ukrajini zabranjeni.

Osmi upravni apelacioni sud u zapadnom gradu Lavovu saopštio je da su „zabranjene aktivnosti Komunističke partije Ukrajine“.

„Sredstva i druga imovina” stranke biće nacionalizovana.

Pokušaji zabrane stranke počeli su 2014. godine, kada je tadašnji vršilac dužnosti predsjednika, Aleksandar Turčinov, naredio da se preispitaju aktivnosti CPU. On nije isključio mogućnost zabrane zbog navodne umješanosti u proteste u istočnim delovima zemlje nakon što je nasilni puč u Kijevu koji je podržavao Zapad zbacio demokratski izabranu vladu.

Stranku je formalno stavio van zakona u decembru 2015. od strane Okružnog administrativnog suda Kijeva. Sud je presudio da „izvodi radnje koje imaju za cilj promenu ustavnog poretka silom, narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, propagiranje nasilja, izazivanje međunacionalne mržnje“. Potvrđena je i odluka Ministarstva pravde o neusaglašenosti simbola i statuta stranke sa zakonom.

Stranka je uložila žalbu na presudu i stoga odluka suda nije mogla da stupi na snagu. U maju ove godine sud je konačno završio razmatranje žalbe i odbio je. Sudskom odlukom od utorka okončan je proces.
Istog dana, zajedno sa Komunističkom partijom, zabranjena je i partija „Srećna Ukrajina“.

Komentarišući odluke suda, Ministarstvo pravde je saopštilo da je od danas „zabranjeno delovanje 15 proruskih političkih partija u Ukrajini“.

U martu, nakon pokretanja ruske vojne operacije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odlučio je da obustavi aktivnosti skoro desetak opozicionih partija, uključujući drugu po veličini skupštinsku grupu, Opoziciona platforma – Za život. Svi su sada na listi zabranjenih partija Ministarstva pravde.